Megvan a kisebbik román kormánypárt elnökjelöltje is

A PNL országos tanácsának vasárnapi bukaresti ülésén jelenlévő 1200 küldött egyhangúlag támogatásáról biztosította Nicolae Ciuca volt miniszterelnököt.

Forrás: MTI2024. 09. 15. 16:59
Nicolae Ciuca, a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökjelöltje
Nicolae Ciuca, a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökjelöltje Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is Nicolae Ciuca a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökjelöltje a november–decemberi romániai államfőválasztáson, miután a párt küldöttgyűlése vasárnap elfogadta jelöltségét.

A PNL országos tanácsának vasárnapi bukaresti ülésén jelenlévő 1200 küldött egyhangúlag támogatásáról biztosította a volt miniszterelnököt.

– jelentette az Agerpres hírügynökség. Nicolae Ciuca beszédében hangsúlyozta: jelöltsége nem róla szól, hanem arról, hogy milyen lesz a románok sorsa a következő években. A PNL-t a román politikai paletta nagy erejeként írta le, míg az őszi választásokon riválisává vált koalíciós partnerét, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) nem nevezte nevén, hanem a Román Kommunista Párt utódjaként emlegette.

Romániában november 24-én rendezik az elnökválasztást, s amennyiben az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a választásra jogosultak több mint felének támogatását, december 8-án második fordulót tartanak a két legjobb eredményt elérő jelölt részvételével. A kettő között, december 1-jén - Románia nemzeti ünnepén - tartják a parlamenti választásokat, amikor a kétkamarás parlament összetételéről döntenek a választópolgárok.

A PSD-vel kötött koalícióra kitérve közölte: a liberálisok tudatában voltak annak, hogy választási szempontból veszítenek az együttműködés miatt, és eredetileg „a természetes szövetségessel”, a jobboldali erőkkel akartak szövetségre lépni, de – mint fogalmazott – ezek politikai éretlensége ellehetetlenítette ezt.

A PNL elnöke azt is bejelentette: az őszi választások után egy jobboldali kormánykoalíciót szeretne. A szenátusi elnököt a küldöttgyűlésen jelenlévő Nicusor Dan, Bukarest főpolgármestere is támogatásáról biztosította, akit az ellenzéki Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) támogatásával választottak újra a román főváros élére. Az államfőválasztáson az eddigi közvélemény-kutatások eredményei alapján a független Mircea Geoana volt NATO-főtitkárhelyettes mellett vagy Marcel Ciolacu kormányfő, PSD-elnök, vagy Cuica az esélyes arra, hogy bejusson a második fordulóba.

Borítókép: Nicolae Ciuca, a kisebbik román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökjelöltje (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.