„Nem beszélünk terroristákkal” – Oroszország nem vesz részt a békecsúcson

Az úgynevezett második csúcstalálkozó csak a „teljesen életképtelen Zelenszkij-formulát” akarja megtárgyalni – fogalmazott Marija Zaharova.

2024. 09. 21. 20:39
Russian Foreign Minister Sergey Lavrov
MOSCOW, RUSSIA - JUNE 14: Russian Foreign Ministry spokeswoman Maria Zakharova (front) attends a press conference with Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov (L) in Moscow, Russia on June 14, 2024. Sefa Karacan / Anadolu (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Marija Zaharova Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország képviselői nem vettek és nem is fognak részt venni a „burgenstocki folyamat” keretében tartott találkozókon – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő, utalva a svájci Bürgenstockban tartott első békecsúcsra. 

A szóvivő arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével tartott találkozója után arról beszélt, akár már novemberben sor kerülhetne egy újabb békecsúcsra az orosz fél részvételével.  

Ennek semmi köze a konfliktus rendezéséhez. Ez az angolszászok és ukrán bábjaik csalásának újabb megnyilvánulása. Az úgynevezett második csúcstalálkozó ugyanazt a célt követi – a teljesen életképtelen »Zelenszkij-formulát« akarja végigvinni, és a világ többségének támogatását megszerezni, majd Oroszországnak egy kapitulációs ultimátumot benyújtani. Mi nem veszünk részt ilyen »csúcstalálkozókon«

– jelentette ki Marija Zaharova. A külügyi szóvivő ugyanakkor hozzátette, 

de nem mondunk le a válság politikai és diplomáciai rendezéséről, és készek vagyunk megvitatni a valóban komoly javaslatokat, amelyek figyelembe veszik a helyszínen kialakult helyzetet és a kialakuló geopolitikai realitásokat.

Zaharova hozzátette, lehetetlen igazságos és fenntartható rendezést elérni Oroszország és érdekeinek figyelembevétele nélkül.


„Kijev és a Nyugat azonban nem a békében gondolkodik. Nekik háborúra van szükségük. Ezt bizonyítja az ukrán fegyveres erők kurszki inváziója és az, hogy Zelenszkij engedélyért könyörög, hogy nagy hatótávolságú NATO-fegyverekkel támadhassa Oroszország belsejét” – tette hozzá Zaharova, és kiemelte, ez terrorizmus az orosz lakossággal szemben. 

Nem fogunk terroristákkal beszélni

– jelentette ki. 

Borítókép: Marija Zaharova (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.