„Nem lehet elnézni a német határellenőrzést, és közben elmarasztalni a magyar kormányfőt”

Nem helyes, ha az Európai Unió (EU) elmarasztalja a brüsszeli migrációs politikával szembeszálló Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, miközben a német határellenőrzés bevezetését az uniós szervek elnézik – jelentette ki szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel európai parlamenti (EP) képviselő.

Forrás: MTI2024. 09. 11. 21:03
Border control of the Bavarian border police at the NEUE BRUECKE border crossing in Burghausen.
Signs on the street CONTROL. Police officers check vehicles. Joachim HERRMANN (Interior Minister of Bavaria), Justice Minister Georg EISENREICH and the Bavarian border police inform about increased border protection on September 4th, 2024 at the Burghausen border crossing 'Neue Bruecke' to combat illegal migration, ? (Photo by Frank HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP)
Határellenőrzés a német határon Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sienkiewicz, aki a lengyel kormánykoalíciót vezető Polgári Platformot képviseli az EP-ben, szerdán az Európai Néppárt (EPP) frakciójának ülésén a lengyel küldöttség nevében azt javasolta, hogy 

a német határellenőrzés bevezetése miatt hívják össze az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) rendkívüli ülését

– hívta fel rá a figyelmet az MTI. 

A német intézkedés kapcsán „alapvető tényeket akarunk tisztázni” – mondta Sienkiewicz a PAP hírügynökség brüsszeli tudósítójának. Tisztázandó, mik voltak a drasztikus lépés okai, a német fél miért nem tájékoztatta korábban az európai partnereket, hogy időben felkészülhessenek, a határellenőrzést miért vezették be ilyen hosszú időre, és mindennek milyen jelentősége lesz Németország biztonsága számára – sorolta Sienkiewicz.

Németország „túl fontos, túl nagy uniós tagállam” ahhoz, hogy napirendre lehessen térni az ügy felett, annál is inkább, hogy „megalapozott gyanú szerint a lépést nem a menekültek rendkívüli beáramlása okozta, hanem egyszerűen a választások utáni politikai pánik”

 – utalt Sienkiewicz a szeptember eleji német tartományi választásoknak a kormánykoalíció számára hátrányos eredményeire.

Az EP-képviselő aláhúzta: 

nem engedhető meg, hogy az EU „elmarasztalja Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, amiért tiltakozik az uniós migrációs politika ellen, és azzal fenyeget, hogy migránsokkal teli buszokat küld Brüsszelbe”, és egyúttal „szemet huny afelett, hogy a közösség egyik legnagyobb tagállama lezárja a határait”.

Donald Tusk lengyel kormányfő kedden elfogadhatatlannak nevezte, hogy Németország – Nancy Faeser belügyminiszter előző napi bejelentése szerint – szeptember 16-tól hat hónapra elrendeli vagy meghosszabbítja a határellenőrzéseket a szomszédos országokkal.

Borítókép: Határellenőrzés a német határon (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.