Női krízisközpont létrehozását finanszírozta a Harry Potter írónője

A skóciai Edinburgh-ben egy szexuális erőszak túlélőit segítő központ felállításában segített J. K. Rowling, a nagy sikerű Harry Potter-sorozatot jegyző írónő.

2024. 09. 12. 19:11
JK Rowling brit írónő
JK Rowling brit írónő (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 1,9 millió fontot fektetett be tekintélyes vagyonából egy a szexuális erőszak túlélőit segítő központ épületének megvásárlásába J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvsorozat írónője – számol be róla a The Telegraph brit napilap. Rowling, aki kamatmentes kölcsönként nyújtotta a támogatást, azért állt a kezdeményezés mögé annak két évvel ezelőtti indulása óta, mert a skóciai Edinburgh-ben nincs olyan intézmény, ahol kizárólag nők segítenek a szexuális erőszak elől menekülő nőknek.

Az új központ dolgozói között van Roz Adams is, akit egy másik áldozatsegítő szervezet magát nőnek valló, de biológiailag férfi vezetője azért rúgott ki, mert kifejezte azt a véleményét, hogy a szervezetnél menedéket kereső nőknek joguk van tudni a melléjük kirendelt segítő biológiai nemét. Az eset előzménye, hogy az intézmény védencei panaszkodtak egy másik dolgozó, egy férfinevet használó nem bináris nő miatt.

Az ügyből munkaügyi per lett, a bíróság pedig Adamsnek adott igazat – mutatott rá a BBC.

Rowling valószínűleg átérezte Adams helyzetét, hiszen őt is többször vádolták transzfóbiával, miután például azt merte mondani, hogy a transznemű nők nem nők. Ám bármilyen támadásokkal próbálták is ellehetetleníteni, az írónő és műveinek sikere töretlen.
Borítókép: J. K. Rowling brit írónő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.