Óriási küzdelemben Közép-Európa + videó

Az esőzések és a megáradó folyók miatt a régió több országában is kritikussá vált a helyzet. Több ember meghalt, ezreknek kellett elhagyniuk otthonaikat a szélsőséges időjárási körülmények miatt.

2024. 09. 16. 6:55
Floods After Heavy Rain In Poland
A heves esőzések után a Visztula folyó szintje megemelkedett. Áradásokkal küzd Lengyelország (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több halálos áldozata is van a közép-európai árvizeknek, több ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a napok óta tartó özönvízszerű esőzések következtében. 

A csapadékos időjárás pedig folytatódik. 

Legalább hétfőig sok esőt és erős szelet jósolnak, bár vasárnap valamelyest enyhült az eső Romániában. Házak ezreiben okoztak kárt a szélsőséges körülmények a hétvégén, a megáradó folyók hidakat sodortak el, és Csehországban legalább 250 ezer háztartást érintett az áramszünet.

Egy ember vízbe fulladt vasárnap Lengyelország délnyugati részén, egy mentésben részt vevő tűzoltó ugyancsak meghalt Ausztriában, és további két ember vesztette életét Romániában, ahol az áradások szombaton négy emberéletet követeltek.

Alsó-Ausztriát a hatóságok katasztrófa sújtotta területté nyilvánították, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy csak akkor induljanak útnak, ha nagyon muszáj. Több vonatjáratot töröltek, a bécsi metró egy részét lezárták, és legalább egy autópályát elöntött a víz.

Karl Nehammer osztrák kancellár az X-en közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy a viharhelyzet súlyosbodott, és nagyon súlyos.

Mindenki, akit ma bevetnek, nagy kockázatot vállal. Alsó-Ausztriában különösen nehéz a helyzet. A polgármesterek, az önkormányzatok és a tűzoltóságok felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek, mert a helyszínen koordinálják a műveleteket. A szövetségi kormány szükség esetén növeli a katasztrófavédelmi alap forrásait. Köszönet mindenkinek, aki ma a segítségére van

 – írta.

A cseh határhoz közeli Glucholazy történelmi lengyel városban egy híd omlott össze, és a helyi hatóságok vasárnap kora reggel evakuálást rendeltek el. 

A helyi média szerint a lengyel meteorológiai intézet szerint egy másik híd is összeomlott Stronie Slaskie hegyvidéki városban, ahol átszakadt egy gát.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök is ellátogatott az áradással sújtott területekre. A politikus az X-en azt közöle:

A kormány katasztrófahelyzetet hirdet, és az Európai Unió segítségét kéri.

Krakkóban, Lengyelország második legnagyobb városában a lakosok homokzsákokat kaptak az árvíz elleni védekezéshez. 

Klodzko városa az egyik legsúlyosabban érintett területen található. Tusk elmondta, hogy onnan 1600 embert evakuáltak. A térségben összesen 17 ezer ember van áram nélkül, és egyes helyeken Starlink műholdas kapcsolatokat használnak a mobiltelefon-jel és az internetkapcsolat fenntartására.

Vasárnap Klodzko polgármestere bejelentette, hogy városa elvesztette a csatát az árvízzel szemben, és a helyzet kritikussá vált.

A szomszédos Cseh Köztársaságban a rendőrség közölte, hogy három embert keresnek, akik egy autóban ültek, amely szombaton a Staric folyóba zuhant Lipova-lazne település közelében, a fővárostól, Prágától mintegy 235 kilométerre keletre. 

A térségben szerda óta mintegy ötszáz milliméternyi csapadék hullott. Helyi lakosok a Reutersnek elmondták, hogy az áradások még az 1997-es árvizeknél is rosszabbak. 

A házam víz alatt van, és nem tudom, hogy egyáltalán vissza fogok-e térni oda

– jelentette ki az egyik érintett ember. Néhány elárasztott terület lakói arra készültek, hogy a körülmények még tovább romlanak.

Ha a közeli hegyekben esik az eső, az öt-hat órán belül ideér

 – mondta Ferdinand Gampl, a Prágától északra fekvő Visnova falu 84 éves lakója.

A mentőszolgálat helikopterrel mentette ki a Lipova-lazne körzetben rekedt embereket. Összesen több mint tízezer embert evakuáltak az országban – mondta a tűzoltóság vezetője a cseh televíziónak.

 

Borítókép: A heves esőzések után a Visztula folyó szintje megemelkedett. Áradásokkal küzd Lengyelország (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.