Republikánus sikert vár a neves közvéleménykutató

Ahogy közeleg a novemberi amerikai elnökválasztás, egyre nagyobb figyelemmel kísérik a választók hangulatát mérő közvélemény-kutatásokat szakértők és laikusok egyaránt. A napokban az egyik legnevesebb kutatócég, a Gallup tette közzé felmérése eredményeit, amelyek a republikánus táborban adhatnak okot örömre − írja az Origo.

Forrás: Origo2024. 09. 25. 13:52
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden mutatóban republikánus fölényt jelez a Gallup legfrissebb felmérése a novemberi amerikai elnökválasztás előtt. Úgy tűnik, jók Donald Trump volt amerikai elnök és a Republikánus Párt esélyei a voksoláson, amely nem csupán az elnök személyéről szól majd, hanem a szenátus és a képviselőház összetételére is hatással lesz − számol be róla az Origo.

A legfontosabb mutatók egyike a párthovatartozás. A Gallup által megkérdezettek 48 százaléka republikánusnak vagy republikánus érzelműnek vallotta magát, míg csak 45 százalék demokratának vagy demokrata érzelműnek.

Ez történelmi jelentőségű, hiszen a republikánusok még soha nem álltak ilyen jól a választások előtt.

A válaszadók 46 százaléka véli úgy, hogy a Republikánus Párt jobban tudná kezelni az ország legfontosabb problémáit, míg csak 41 százalék bízik ebben a demokratáknál.

Az idei amerikai elnökválasztás egyik legfontosabb kérdése a mélyrepülésben lévő gazdaság. A megkérdezettek 50 százaléka a republikánusoktól várja a gazdaság fellendítését, a demokratákról csupán 44 százalék hiszi ugyanezt.

Ide kapcsolódik egy másik mutató, a Gallup Gazdasági Bizalmi Indexe. Ez jelenleg -28 ponton áll, ami a kormányzó Demokrata Párt vereségét valószínűsíti. Szintén a demokraták vesztét  vetíti előre az, hogy

az Egyesült Államok jelenlegi helyzetével mindössze a megkérdezettek 22 százaléka elégedett.

A nemzetbiztonság terén is nagy a republikánusok előnye: 54 százalék bízik abban, hogy ők meg tudják védeni az országot a terrorizmustól és más nemzetközi fenyegetésektől, míg csak 40 százalék a demokratákban.

Július végén, miután Joe Biden elnök visszalépett, Kamala Harris alelnök lett a Demokrata Párt elnökjelöltje, így Biden rendkívül alacsony elégedettségi mutatója (39 százalék értékeli csak pozitívan a munkáját) elvben nem hat ki az elnökválasztásra. Biden népszerűtlensége azonban annyiban mégis befolyásolhatja a voksolást, hogy

a Biden-kormányzattal kapcsolatos csalódottság Harris ellen fordíthatja a szavazókat.

Bár Harris 44 százalékos alelnöki elégedettségi mutatója valamivel jobb, mint Biden számai, de még mindig alacsonynak számít, ráadásul rosszabb, mint az augusztusi 47 százalékos érték.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (Fotó: Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.