Sikerrel járt az első kereskedelmi űrséta, de azt nem tudjuk, mennyit fizettek érte + videó

Jared Isaacman milliárdos a SpaceX magánűrvállalat Crew Dragon űrkapszulájával indult a misszióra.

Forrás: MTI2024. 09. 12. 14:47
First private spacewalk performed by the crew of the Polaris Dawn mission
This still image taken from a SpaceX and Polaris broadcast on September 12, 2024, shows US fintech billionaire Jared Isaacman (EV1) peeking out to space from a hatch structure called "Skywalker", during the first private spacewalk performed by the crew of the SpaceX Polaris Dawn mission. After trekking deeper into space than any humans in the last half-century, a pioneering private crew is set to make history September 12, 2024, with the first-ever spacewalk by non-professional astronauts. The SpaceX Polaris Dawn mission, led by fintech billionaire Jared Isaacman, launched early Tuesday from the Kennedy Space Center in Florida, reaching a peak altitude of 870 miles (1,400 kilometers). (Photo by Polaris Program / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / SpaceX / Polaris" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen végrehajtotta az űrkutatás első kereskedelmi űrsétáját csütörtökön a Földtől mintegy 700 kilométeres magasságban a SpaceX magánűrvállalat Crew Dragon űrkapszulájának kapitánya, a milliárdos Jared Isaacman és Sarah Gillis, a legénység egyik tagja. A Polaris Dawn küldetés legénysége kedden hajnalban indult a Cape Canaveral űrkikötőből az ötnapos űrutazásra, amelynek egyik fontos célja az újonnan fejlesztett űrruhák kipróbálása volt az űrkabinon kívül. Jared Isaacman kapitány és legénysége csütörtökön testhezálló űrruhába öltözve várta, amíg a kapszulájukban megszűnik a nyomás, mielőtt kinyitották a zsilipet. Isaacman mászott ki elsőként. Az űrsétát a fedélzeti és a kapszulán kívüli kamerák élőben közvetítették.

– Otthon mindannyiunknak rengeteg a dolga. De innen nézve ez egy tökéletes világnak tűnik

– mondta Isaacman a Földre tekintve.

Pár perc kint töltött idő után a kabinba visszatérő Isaacmant Sarah Gillis, a SpaceX mérnöke váltotta fel.

A két űrhajós 3,6 méteres vezetékkel kapcsolódott az űrkapszulához, de egyikük sem távolodott el tőle, kezüket a kabin kijáratához rögzített kapaszkodókon tartották. A legénység két másik tagja, Scott Poteet, az amerikai légierő egykori pilótája és Anna Menon, a SpaceX mérnöke az űrséta alatt a helyükhöz rögzítve maradtak.

A 41 éves Isaacman nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy mekkora összeggel támogatta a repülést. 

A milliárdos három tervezett űrrepülése közül a Polaris Dawn az első, de 2021-ben már részt vett a SpaceX első magánrepülésén is.

A világon elsőként a szovjet Alekszej Leonov tett űrsétát 1965-ben. Isaacmanék előtt összesen 12 ország 263 űrhajósa hajtott végre űrsétát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.