Soros Alex kéttucatszor járt a Fehér Házban, de saját szervezetével nem beszél

Zavar van az erőben a Soros-alapítvány háza táján.

2024. 09. 18. 16:20
US historian Alex Soros and political staffer Huma Abedin arrives at the Booksellers Room of the White House on the occasion of the State Dinner with the Kenyan president at the White House in Washington, DC, on May 23, 2024. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Alex Soros és menyasszonya Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A frissített fehér házi látogatói naplók szerint az ifjabb Soros, aki nemrég vette át apja 25 milliárd dolláros birodalmát, 2021 októbere és 2024 májusa között mintegy 25 alkalommal járt a Fehér Házban. Legutóbbi megjelenése épp egy állami vacsorán volt – írja a Washington Examiner hírportál. 

Bár azt eddig is tudni lehetett, hogy a Soros klán a Demokrata Párt egyik legnagyobb mecénása az Egyesült Államokban, 

a fehér házi látogatások jól szemléltetik, hogy Soros Alex hogyan szerzett befolyást a Biden–Harris-kormányban. És valószínűsíti azt is, hogy egy esetleges Harris–Walz-kormányban is a legmagasabb rangú tisztviselők köreiben mozogna. 

Soros Alexről rengeteg kép készült augusztusban a Chicagóban tartott demokrata nemzeti konvención is. Menyasszonya pedig Hillary Clinton volt tanácsadója, Huma Abedin.

De nem csak személyesen Alex – és korábban Soros György –, akiknek bejárása van a Fehér Házba és a legmagasabb szintű kormányzati körökbe, hanem a Sorosék pénzelte csoportoknak is. 

Májusban Alex Soros és Abedin részt vettek egy állami vacsorán a Fehér Házban, ahol Kenya vezetőit látták vendégül, és csatlakozott hozzájuk Binaifer Nowrojee, a Soros-alapítvány, a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásokat nyújtó hálózatának elnöke is.

A Fehér Ház látogatási naplóiból az is kiderül, hogy Alex Soros májusban legalább két találkozón vett részt az Eisenhower Executive Office Buildingben, és a kapcsolattartója Amos Hochstein külügyminisztériumi tisztviselő volt.

A Biden–Harris-kormányzat alatt Alex Soros meglátogatta Kamala Harris alelnök magánrezidenciáját, és találkozott a Fehér Ház közelmúltbeli vezető tisztviselőivel, például Nina Srivastavával és Ron Klainnel is – számolt be a Washington Examiner.

A Fehér Ház látogatási naplójából – és egyébként Alex Soros személyes közösségi oldalaiból – az is kiderült, hogy szintén részt vett egy állami vacsorán, amit Emmanuel Macron francia elnök tiszteletére rendeztek, valamint egy fehér házi rendezvényen, amelyen a baloldali legfelsőbb bírósági bíró, Ketanji Brown Jackson megerősítését ünnepelték.

Zavar az erőben

Miközben Sorosék végigturnézzák a kormányzati és demokrata köröket, addig a Nyílt Társadalom Alapítványok munkatársai között egyre nagyobb a feszültség amiatt, hogy Alex Soros állítólag nem kommunikál a szervezetet érintő változásokról. 

A Washington Examinernek egyes források arra panaszkodtak, hogy sosem hallanak Alexről. 

Az alapítvány egyik alkalmazottja tette fel a kérdést: 

„Miért nem tartunk találkozókat Alexszel, hogy elmondja: Hé, ez meg ez a szervezet iránya? Szerintem nem világos, hogy milyen irányba próbálnak valójában haladni. Jó lenne, ha egyértelműbbé tennék. Hosszú távra tervezünk? A személyzet nagy részét aggasztja, hogy úgy tűnik, nincs egyértelműség a hosszú távú tervekben.”

Borítókép: Alex Soros és menyasszonya egy fehér házi fogadáson (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.