Szigorúan szabályozzák a gyerekek közösségimédia-használatát

Ausztráliában egy idén hatályba lépő törvényjavaslat 14 és 16 év között fogja meghatározni a közösségi oldalak használatának alsó korhatárát – jelentette be kedden Anthony Albanese miniszterelnök.

Forrás: MTI2024. 09. 10. 9:18
Australia Bans TikTok On Federal Government Devices
Illusztráció. Ausztráliában szigorú szabályokat vezetnek be a gyerekek közösségi média használatát illetően (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus azt szeretné, hogy a fiatalok inkább s sportpályán legyenek, mint a képernyők előtt. Az új generációt érő „csapásként" jellemezte ezeket az oldalakat, és közölte: a korlátozást bevezető szövetségi törvényt 2024-től alkalmaznák, amely előírná, hogy a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon a regisztráció alsó korhatárát 14 és 16 év között kell megállapítani. 

Azt akarom, hogy a gyerekek a focipályákon, uszodákban és teniszpályákon legyenek, ne pedig a képernyők előtt

– mondta a miniszterelnök. 

Azt akarjuk, hogy valódi élményeket szerezzenek valódi emberekkel, mert tudjuk, hogy a közösségi média árt a társadalomnak

– magyarázta Albanese. 

A kormányfő kifejtette: személy szerint a 16 éves alsó korhatár mellett van. A konzervatív ellenzék vezetője, Peter Dutton támogatta a kormány törvénytervezetét. Minden egyes elvesztegetett nap kiszolgáltatottá teszi a fiatalokat a közösségi hálózatok fenyegetéseinek – fogalmazott. 

Az Egyesült Államok szenátusában áprilisban demokrata és republikánus törvényhozók törvényjavaslatot nyújtottak be, amely 13 éves korban határozná meg a közösségi oldalakon a regisztráció alsó korhatárát, de még nem tűzték ki a megvitatásának időpontját. Franciaországban Emmanuel Macron elnök júniusban azt mondta, hogy támogatja a mobiltelefonok korlátozását 11 éves kor alatt és a közösségi média használatának betiltását 15 éves kor alatt.

Borítókép: Illusztráció. Ausztráliában szigorú szabályokat vezetnek be a gyerekek közösségimédia-használatát illetően (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.