Szijjártó Péter: Nonszensz, hogy a világ vezető nagyhatalmai nem tárgyalnak egymással + videó

Nonszensz, hogy a világ vezető nagyhatalmai nem tárgyalnak egymással, hiszen a diplomáciának éppen arról kellene szólnia, hogy a szembenálló felek is megvitathassák a fontos kérdéseket – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

Forrás: MTI2024. 09. 25. 21:26
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: KKM/KKM
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-csoport külügyminiszteri találkozóján arról számolt be, hogy az emberiség ma a veszélyek korában él, nem túlzás, hogy a globális biztonsági helyzet a második világháború lezárulta óta nem volt ilyen rossz formában, mint most. Szavai szerint a jelenlegi folyamatok a hidegháború időszakára emlékeztetnek, amikor a világ blokkokra volt osztva, márpedig Magyarország ezen erősen rajtavesztett, ezért érdekében állna ennek elkerülése. Nonszensznek nevezte, hogy a nagyhatalmak nem beszélnek egymással, és úgy vélekedett, hogy nem kellene ezt tenniük a világ többi részével.

– Ahogyan nonszensz, hogy ha valaki a béke mellett érvel vagy a diplomáciai megoldások, a diplomáciai csatornák nyitva tartása mellett érvel, akkor azt azonnal megbélyegzik és súlyos vádakkal illetik. Nonszensz, hogy a diplomácia is valamiféle új definíciót kap, mivel egyesek ezalatt már azt értik, hogy kizárólag azokkal beszélünk, akikkel mindenben egyetértünk

– tette hozzá. Leszögezte, hogy ez nem teljesítmény, a diplomáciának pedig arról kellene szólnia, hogy mindenki tárgyalni tudjon mindenkivel.

– Nonszensz, hogy a béke egyfajta szitokszóvá vált, s aki a béke mellett érvel, azt azonnal megtámadják, pénzügyileg, jogilag, politikailag, sőt időnként fizikailag

– fogalmazott. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy hazánk kiáll a tisztességes, kölcsönös tiszteleten alapuló nemzetközi együttműködés mellett, kiáll egy olyan nemzetközi rend mellett, amelyben senki nem oktat ki másokat.

Aláhúzta: az egész világ sokat profitálhatna abból, ha a következő időszakot a konnektivitás határozná meg. Erre példaként Magyarországot hozta fel, amely a pragmatikus gazdaság- és külpolitikája nyomán mára fontos találkozási pontjává vált a keleti és a nyugati vállalatoknak, különösen az autóiparban.

Kifejtette, hogy hazánkban mindhárom német prémium autómárka gyárral van jelen, illetve a világ tíz legnagyobb keleti elektromosakkumulátor-gyártója közül öt is a letelepedésről döntött.

– Ez mutatja, hogy nonszensz a keleti és a nyugati gazdaság szétválasztására törekedni

– jelentette ki. A miniszter kiemelte, hogy a magyar kormány ellenez és károsnak tart minden olyan intézkedést, amely további polarizációhoz, a világkereskedelem szabadságának további korlátozásához vezet. 

– Ha el tudjuk kerülni a további polarizációval járó döntéseket, akkor az egész világ sokat profitálhat az új multipoláris világrendből – vélekedett. 

– Ezért mi, magyarok számítunk a G20-országok nyitottságára és bölcsességére, amelynek segítségével a konnektivitás korszakába léphetünk a hidegháborús érához való visszatérés helyett

– összegzett Szijjártó Péter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.