Sztrájk miatt később kezdődik az iskola Izraelben

Izraelben a pedagógusok bérezési vitái nyomán kitört sztrájk miatt nem kezdődött meg a tanítás a középiskolákban szeptember elsején.

2024. 09. 01. 16:11
Israeli police stand guard as children displaced from the northern border with Lebanon arrive on the first day of school at the Ramat Korazim elementary near Elifelet in northern Israel on September 1, 2024. The border region has seen near daily exchanges of fire between Israeli forces and Lebanon's Hezbollah movement since October 7 when Hamas militants from Gaza attacked. Fears have been growing of another full-blown conflict between Israel and Hezbollah, with tens of thousands displaced on both sides of the border and regional tensions soaring. (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)
Izraeli rendőrök őrködnek, miközben a Libanon északi határáról kitelepített gyerekek érkeznek az iskola első napján az észak-izraeli Elifelet közelében lévő Ramat Korazim általános iskolába Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap, a hét ottani első munkanapján nem nyitották meg kapuikat a középiskolák a tanulók előtt, mert a kormánynak nem sikerült megállapodnia a pedagógusok szakszervezetével, noha szombat este a kései órákig folytak a tárgyalások a középiskolai tanárok szakszervezete, az oktatási minisztérium, a helyi önkormányzatok képviselője és a pénzügyminisztérium között.

A pedagógus-szakszervezet elnöke, Ran Erez bejelentette, hogy hétfőn is folytatódik a középiskolákban megkezdett sztrájk, ugyanakkor egyeztető tárgyalásokat is tartanak a pénzügyminisztériummal, az önkormányzati központtal és az oktatási minisztériummal.

A bérezés kérdésében különösen kritikus pont a személyre szabott szerződések engedélyezésének ügye, melyek egyéni bért biztosítanának, függetlenül a kollektív szerződés szakszervezetek kiharcolta feltételeitől. A szakszervezet azért tiltakozik, mert szerintük ez kiszolgáltatottabbá tenné az így alkalmazott pedagógusokat.

A tavaly október 7-én a palesztinokkal kitört háború is nehezíti idén a tanévkezdést. Az izraeli hadsereg szóvivője emiatt óvintézkedéseket jelentett be a libanoni határ közelében, az ország északi részén és a palesztinok lakta Gázai övezet környékén.

Több száz betonbunkert helyeztek el az iskolabusz-megállókban és az érintett, rakéta- és dróntámadásoknak kitett településeken, és megerősítették a légvédelmi figyelmeztető rendszert

– közölte. 

A Negev-sivatag Gázai övezethez közeli részén minden oktatási intézménybe tartalékos katonákat osztottak be, akik állandó katonai védelmet biztosítanak az iskolák környékén.

Az északi határsáv Libanonból rendszeresen lőtt településein védelmi osztagokat szerveztek, melyek ellenőrzik az oktatási intézmények diákokat fogadó pontjait és hazatérésüket a településekre.

 

Borítókép: Izraeli rendőrök őrködnek, miközben a Libanon északi határáról kitelepített gyerekek érkeznek az iskola első napján az észak-izraeli Elifelet közelében lévő Ramat Korazim általános iskolába (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.