Titkos jelentést készítettek Bidenék Ukrajnáról

Most küldte el a Biden-kormányzat az amerikai törvényhozóknak azt az ukrajnai háborús stratégiáról szóló titkos jelentést, amelyre egy áprilisban elfogadott jogszabály júniusi határidővel kötelezte.

2024. 09. 10. 15:49
Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több hónapos késéssel, de elküldte az amerikai törvényhozásnak az ukrajnai háborús stratégiáról szóló jelentést a Biden-kormányzat – számolt be róla a Reuters hírügynökség három, az ügyet ismerő forrásra hivatkozva.

Joe Biden amerikai elnöknek és stábjának júniusban kellett volna a képviselők elé tárnia a jelentést, a dokumentum azonban csak hétfőn érkezett meg a törvényhozókhoz.

Az amerikai kormányzat az orosz–ukrán háború eddigi két és fél éve során több mint 175 milliárd dollárnyi segélyt, illetve katonai támogatást küldött Ukrajnának.

Hónapokig tartó huzavona után áprilisban fogadta el az amerikai törvényhozás azt a 95 milliárd dolláros költségvetési kiegészítést, amely 61 milliárd dolláros segítséget tartalmazott Ukrajna számára, azonban előírta a Biden-kormányzatnak, hogy június elejéig nyújtson be részletes stratégiát Ukrajnával kapcsolatban.

Bidenék lépését az is indokolhatta, hogy a hónap végéig lejár az elnöki lehívási jog (PDA), amelynek hatmilliárd dolláros keretéből a védelmi minisztérium készletének terhére gyors katonai segítséget lehet biztosítani más országok számára – mutat rá a The Kyiv Independent ukrán hírportál. Az Egyesült Államok legutóbb néhány napja jelentett be 250 millió dollár értékű fegyver- és lőszercsomagot a háborúban álló ország számára.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.