Újabb hadműveletet jelentett be Izrael

Az északi határvidék lakosai nem térhetnek vissza otthonukba mindaddig, amíg az ottani biztonsági helyzetben nem áll elő alapvető változás.

2024. 09. 16. 21:00
Az izraeli hatóságok újabb akcióra készülnek
Az izraeli hatóságok újabb akcióra készülnek Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hezbollah libanoni síita milícia támadásai miatt az Izrael északi részéből evakuált lakosok visszatérése csak úgy lehetséges, ha Izrael hadműveletet indít a határon – jelentette ki hétfőn Joáv Galant izraeli védelmi miniszter azon a megbeszélésen, amelyet Amos Hochsteinnel, az amerikai elnök különmegbízottjával tartott hétfőn.

Galant hivatalának közlése szerint úgy véli, hogy az Irán-barát milíciával a diplomáciai megoldás lehetősége már nagyon halvány, mert sorsát összekötötte a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel, és nem hajlik a konfliktus lezárására.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén arról beszélt Hochsteinnel, hogy az északi határvidék lakosai nem térhetnek vissza otthonukba mindaddig, amíg az ottani biztonsági helyzetben nem áll elő alapvető változás. Hochstein hónapok óta dolgozik az ellenségeskedés csillapításán a libanoni–izraeli határon. Az izraeli N12 televízió tudósítása szerint az amerikai különmegbízott óva intette a vezető izraeli politikusokat egy regionális háború veszélyes következményeitől.

A Hezbollah a Gázai övezeti háború kirobbanása óta rendszeresen támadja Izrael területét, és csak abban az esetben hagyna fel ezzel, ha létrejönne ott egy tűzszünet Izrael és a Hamász között. Izrael viszont egy ENSZ-határozatra hivatkozva a Hezbollah kivonulását követeli a határtérségből. Az Izrael és Hezbollah közötti összecsapások miatt tízezrek voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a határ mindkét oldalán.

Borítókép: Az izraeli hatóságok újabb akcióra készülnek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.