Újabb migrációs megállapodást írt alá a német kancellár

Olaf Scholz: Lehetővé tesszük a bevándorlást olyan tehetséges munkavállalóknak, akikre szükségünk van Németországban ahhoz, hogy gazdaságunk képes legyen a növekedésre.

2024. 09. 15. 21:38
Olaf Scholz német kancellár
Olaf Scholz német kancellár Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár vasárnap Üzbegisztánba látogatott, ahol kétoldalú migrációs megállapodást írt alá Szamarkand városában. A megállapodás egyik célja, hogy szakképzett üzbég munkaerőt, főként egészségügyi szakembereket csábítsanak Németországba, másfelől megkönnyítsék az érvényes tartózkodási engedély nélkül Németországban tartózkodó üzbégek hazatelepítését.

Lehetővé tesszük a bevándorlást olyan tehetséges munkavállalóknak, akikre szükségünk van Németországban ahhoz, hogy gazdaságunk képes legyen a növekedésre

– közölte Scholz vasárnap Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel folytatott megbeszélését követően. A két ország egyetértett abban, hogy egyúttal egyszerűsíteni kell a bürokratikus eljárásokat azok számára, akiknek vissza kell térniük – mondta Scholz anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna. A német kancellár Üzbegisztánból hétfőn Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz öt közép-ázsiai ország – köztük Kirgizisztán, Türkmenisztán és Tádzsikisztán – csúcstalálkozóján.

Ahogy arról lapunk beszámolt korábban, a német kancellár pénteken Kenyával kötött hasonló megállapodást, mintegy 250 ezer bevándorlót várnak Németországba, a kormány így szeretné enyhíteni a súlyos munkaerőhiányt. Scholz szerint ez az együttműködés segíthet mérsékelni a munkaerőpiaci krízist, amelynek már érezni a hatásait a német gazdaságban.

Boldogulásunk alapja, hogy nyitottak vagyunk a világra, és ezt meg kell őriznünk

– jelentette ki Scholz.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.