Újra fellángolt a zsidógyűlölet Olaszországban

Erősödik a gyűlölethullám Olaszországban a közel-keleti krízis kiszélesedése miatt, több politikust is fenyegetés ért.

2024. 09. 30. 19:09
Pro-Palestine Demonstration Held In TurinPro-Palestinian protesters, who recently occupied the University of Turin, are marching through the streets of Turin, Italy, on May 28, 2024, in response to Sunday's airstrike on a tent in Rafah, in the Gaza Strip. The strike is resulting in the deaths of 45 people, according to the Ministry of Health run by Hamas. The Israeli prime minister is referring to it as a ''tragic accident.'' (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto) (Photo by Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Egy korábbi palesztinpárti tüntetés Olaszországban Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra fellángolt a zsidógyűlölet Olaszországban. Több nagyvárosban tüntettek a hétvégén Izrael ellen, a fenyegetések középpontjába kerültek a kormány tagjai, zsidó származású politikusok és jobboldali értelmiségiek is. 

A hétvégén Milánóban tüntettek palesztinpárti szervezetek. A szervezők egyperces néma csend megtartására szólították fel a résztvevőket, hogy a Hezbollah libanoni síita mozgalom vezetőjére, Haszan Naszrallah sejk meggyilkolására emlékezzenek. 

A palesztinpárti tüntetők Guido Crosetto védelmi miniszter, Liliana Segre, a koncentrációs tábort túlélő zsidó szenátort, valamint Francesco Giubilei konzervatív írót is cionista ügyészeknek nevezték és megfenyegették.

Ignazio La Russa, a szenátus elnöke elítélte a hétvégi megmozduláson történteket. 

Elfogadhatatlannak nevezte a vészjósló verbális erőszakot és Liliana Segre szenátor asszony rágalmazását.  A zsidó származású 94 éves örökös szenátor megtámadása ellen baloldali politikusok is felemelték a hangjukat. 

Politikailag aljas, és erkölcsileg is elfogadhatatlan tettet követnek el mindazok, akik olyan megmozdulásokat szerveznek, ahol Liliana Segre szenátort szidják 

– jegyzete be Facebook-oldalára Matteo Renzi az Élő Olaszország elnöke. 

A gyűlölet középpontjába került Francesco Giubilei, a Nazione Futura agytröszt elnöke, konzervatív író is, amiért néhány héttel október 7-e előtt Izraelbe utazott, hogy a Hamász által sújtott kibucokból beszámoljon az Il Giornale napilapnak. Az izraeli menekültek helyzetéről, a túszok rokonainak tapasztalatáról írt cikkeket. Ezután olyan szerzők könyveit adta ki a Giubilei Regnani kiadónál, mint Fiamma Nirenstein, Yoram Hazony, Emmanuel Navon. Olaszország-szerte rendezvényeket és konferenciákat szervezett október 7-ére emlékezve. 

Az olasz lapok arról számoltak be, hogy iráni, szíriai, libanoni és palesztin fiatalok baloldali szervezetekkel közösen éltették a terroristákat, és gerjesztik az indulatokat a zsidó közösség ellen. 

Az elkövetkező hetekben a megmozdulások és a feszültségek felerősödése várható. A hétvégén nagyszabású tüntetésre készülnek Rómában, annak ellenére, hogy a hatóságok jelezték, nem engedélyezik a gyülekezést. 

Az antiszemita demonstrációk egyik vezéralakja arra szólította fel a tagokat, hogy falfestékkel jelöljék meg a zsidók házait és az iskolákban is tanítsanak Izrael-ellenes propagandát a tanárok. 

Az Új Olasz Kommunista Párt tagjai aláírtak egy felhívást, hogy harcot indítanak az olaszországi cionista szervezetek és ügynökök ellen. Az Itáliában élő zsidó közösség aggódva szemléli a terjedő gyűlöletet. 

Elegünk van a folyamatos gyűlöletdemonstrációból, Liliana Segre szenátorral szembeni fenyegetésekből 

– nyilatkozta Davide Romano, a Milánói Zsidó Brigád Múzeumának igazgatója. Könyörtelen embereknek nevezte a demonstrálókat, akik még a Hezbollah terrorista és maffiaszervezetet is képesek támogatni. A sajtó arról is beszámolt, hogy a történtek után megerősített hatósági ellenőrzéseket és felügyeletet rendeltek el a római zsidó negyedben. 

Borítókép: Egy korábbi palesztinpárti tüntetés Olaszországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.