A Bundeswehr modernizációja: Pistorius új Taurus rakétákat tervez beszerezni

Boris Pistorius védelmi miniszter ambiciózus terve szerint a német hadsereg hamarosan új generációs Taurus cirkálórakétákkal bővülhet, ám a finanszírozás még kérdéses.

Forrás: Speigel2024. 10. 26. 11:40
Taurus nagy hatótávolságú levegő-föld rakéta
Taurus nagy hatótávolságú levegő-föld rakéta Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német védelmi miniszter, Boris Pistorius (SPD) nagyszabású tervet készített a Bundeswehr fegyverzetének korszerűsítésére. A Spegel információi szerint a miniszter a Taurus cirkálórakéták legújabb változatával kívánja felszerelni a hadsereget. A projekt azonban egyelőre pénzügyi akadályokba ütközik.

A védelmi tárca a 2025-ös költségvetés bizalmas dokumentumaiban vázolta fel a tervet a parlament költségvetési bizottsága számára. Az elképzelés szerint mintegy 2,1 milliárd euróért hatszáz darab Taurus Neo típusú cirkálórakétát szereznének be. Ez a lépés jelentősen növelné a német hadsereg ütőképességét, hiszen ezek a nagy hatótávolságú rakéták alkalmasak mélyen az ellenséges vonalak mögötti célpontok megsemmisítésére.

A jelenlegi tervek szerint az első szállítmányok 2029-ben érkezhetnének meg. A projekt finanszírozása azonban egyelőre bizonytalan. A szűkös pénzügyi keretek miatt a tervezett beszerzés egyelőre csak opcióként szerepel a minisztérium költségvetésében. A program elindításához 2025-ben mintegy 350 millió euróra lenne szükség, a költségek nagyobb része pedig csak 2029-től válna esedékessé.

Jelenleg a Bundeswehr körülbelül 600 régebbi típusú Taurus cirkálórakétával rendelkezik, amelyek átfogó modernizáción esnek át. Az új beszerzés tehát nem csupán a meglévő arzenál felújítását, hanem annak jelentős bővítését is jelentené.

Érdekesség, hogy Ukrajna már többször kérte Németországtól Taurus rakéták szállítását, ám Olaf Scholz kancellár ezt ismételten elutasította. Ez a döntés rávilágít arra, hogy míg Németország saját védelmi képességeit igyekszik fejleszteni, addig óvatosan jár el a konfliktuszónákba irányuló fegyverexport tekintetében – emlékeztet a lap.

A tervezett beszerzés jól mutatja Németország törekvését arra, hogy megerősítse katonai erejét és megfeleljen a NATO-n belüli kötelezettségeinek. Ugyanakkor a finanszírozási nehézségek rámutatnak arra is, hogy a védelmi kiadások növelése továbbra is kihívást jelent az ország számára.

Borítókép: Taurus nagy hatótávolságú levegő–föld rakéta (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.