A tiltás ellenére is tüntetnek Izrael ellen Rómában

Felveszik a harcot az olasz kormánnyal a palesztin tüntetők. A hatóságok terrorista merénylettől tartanak.

2024. 10. 04. 12:44
Rendőrök sorakoznak fel Rómában, 2024. július 25-én (Fotó: AFP)
Rendőrök sorakoznak fel Rómában, 2024. július 25-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltások ellenére is utcára vonulnak a palesztin szervezetek a hétvégén. A becslések szerint közel harmincezer tüntető gyülekezik majd szombaton az örök városban. A római rendőrkapitányság nem adott engedélyt az Izrael elleni tüntetésre, a bíróság sem fogadta el a szervezők fellebbezését.

Az önmagukat ellenállóknak definiáló palesztin közösség és a szélsőbaloldali csoportok azonban bejelentették, figyelmen kívül hagyják a hatóságok utasításait, és 23 szervezet tüntetni fog az olasz fővárosban.

Fokozott rendőrségi jelenlétet rendeltek el a hétvégére Rómában, különösen a gettó környékén. Azt sem tartják kizártnak, hogy terrorista merényletre kerül sor, annál is inkább, mert a kormánnyal és a hatóságokkal szembeni feszültség egyre kiélezettebb.  Különösen rejtőzködő terrorista sejtek felbukkanásától tartanak. 

Matteo Piantedosi belügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott: a közel-keleti konfliktus eszkalációja az olasz társadalomban is polarizációt idézett elő. Ennek következménye lehet, hogy egyesek szélsőséges és erőszakos ideológiákra hivatkozva terrorista cselekményeket követhetnek el Itáliában. 

A belügyi tárca vezetője azt is hozzátette, nem engedhetik meg, hogy az országot felkészületlenül érje egy esetleges terrortámadás. A hatóságok rendkívüli szakmai felkészültségének köszönhetően egyre több terrorgyanús személyt tartóztatnak le. A héten Tarantóban egy 17 éves tunéziai terrorgyanús személyt semlegesítettek, péntek reggel pedig egy bangladesi férfit Bergamo környékén. 

A házkutatás során olyan rajzokat és matematikai számításokat találtak, melyek arra engednek következtetni, hogy terrorcselekmény elkövetését tervezték. Aggasztó az is, hogy csütörtök délután imádságot tartott a muzulmán közösség Rómában. A Hezbollah vezetőjére, Haszan Naszrallahra emlékeztek egy római iszlám központban. 

A közösségi médiában keringő plakáton Naszrallah fotója látható, valamint a Korán dzsihádra való buzdítása olvasható. A rendőrség szerint a terrorfenyegetettség a közel-keleti krízis kirobbanása óta állandósult. 

Október 5-én, szombaton pedig a helyzet várhatóan rendkívül kritikus lesz.

Ezer rendőrt vezényelnek az utcára a tilalom ellenére is tüntető, Izrael-ellenes csoportok megfékezésére. Rendkívüli készültség van érvényben már péntek reggeltől kezdve. Az olasz fővárosba érkezőket az autópályák bejáratánál átvizsgálják, a világháló fokozott ellenőrzése folyamatban van, valamint az Ostiense pályaudvar környékét, a demonstráció színhelyét hermetikusan lezárták. 

A demonstrálók szerint a római főkapitányság nem közbiztonsági, hanem politikai indíttatásból tiltotta meg a gyülekezést. Ezért válaszolnak engedetlenséggel az olasz hatóságok tiltására. Pénteken Genovában a libanoni mészárlások megállításáért vonultak utcára. A jövő héten a zavargások folytatása várható. Október 7-én a diákmozgalmak szerveznek felvonulást több olasz felsőoktatási intézményben. 

 

Borítókép: Rendőrök sorakoznak fel Rómában 2024. július 25-én (Fotó: AFP)



 



 



 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.