Aggódik az Egyesült Államok az észak-koreai–orosz együttműködés miatt

Amerikai tisztviselők fejezték ki aggodalmukat azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint észak-koreai katonák harcolnak Oroszország oldalán Ukrajnában.

Forrás: Fox News2024. 10. 16. 13:31
 Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hírszerzési információkra hivatkozva a héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Észak-Koreát, hogy katonákat küldött az orosz hadseregbe. Ez az információ nem sokkal azután érkezett, hogy Szöul védelmi minisztere, Kim Jonghjon azt mondta a dél-koreai politikusoknak, hogy valószínűsíthetően hat észak-koreai tiszt meghalt egy nemrégiben történt ukrán rakétatámadásban Donyeckben.

Bár vannak ilyen jelentések, Oroszország az állításokat álhíreknek minősítette. Az Egyesült Államok figyelemmel kíséri az eseményeket. Charlie Dietz, a Védelmi Minisztérium szóvivője úgy nyilatkozott: 

Aggódunk a hírek miatt, amelyek szerint a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (DPRK) katonái Oroszország érdekében harcolnak. Ha ez igaz, az jelentős növekedést mutatna a DPRK–Oroszország védelmi kapcsolatában. Egy ilyen lépés Oroszország új szintű kétségbeesését is jelezné, mivel továbbra is jelentős veszteségeket szenved el a brutális ukrajnai háborújában.

Hasonló aggályokat fogalmazott meg a külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller is, azzal érvelve, hogy ez a két ország közötti kapcsolatok erősödését jelzi. Washington állítása szerint Észak-Korea ellátja Oroszországot lőszerekkel és ballisztikus rakétákkal, bár Moszkva és Phenjan tagadták ezeket a híreket. Azonban a két ország korábban ígéretet tett, hogy szorosabbra fűzik katonai kapcsolataikat, ami közös hadgyakorlatokat is jelenthet.

A két, nukleáris fegyverekkel rendelkező állam júniusban védelmi paktumot írt alá, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Észak-Koreába látogatott. Emellett Észak-Korea növelte a tüzérségi és cirkálórakéták gyártását és tesztelését.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.