Amerikai légvédelmi rakéták vásárlásáról állapodott meg Norvégia

Norvégia több mint négymilliárd korona (136 milliárd forint) értékben közepes hatótávolságú légvédelmi rakéták beszerzéséről állapodott meg az amerikai hatóságokkal – jelentette be hétfőn a norvég hadsereg.

Forrás: MTI2024. 10. 28. 12:39
Illusztráció
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég védelmi minisztérium kereskedelmi és műszaki beszerzési hivatalának (NDMA) közleménye szerint az AIM–120C–8 AMRAAM légvédelmi rakétákat a földi légvédelemben használják majd, de az F–35A vadászgépek fegyverzetéhez is felhasználhatják majd őket.

Bjoern Arild Gram norvég védelmi miniszter a közleményben hangsúlyozta, hogy „több és korszerűbb rakétával a norvég hadsereg jobban meg tudja majd védeni az országot a légitámadások ellen”.

A rakétavásárlás Norvégia eddigi legjelentősebb egyedi fegyverbeszerzései közé tartozik.

Moszkva Ukrajna ellen indított háborúja miatt az Oroszországgal határos NATO-tag Norvégia korábban már bejelentette, hogy növeli az ország védelmi kiadásait.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.