„Az Egyesült Államok fegyverként használja a dollárt”

Jeffrey Sachs közpolitikai elemző és díjnyertes közgazdász szerint az Egyesült Államok a dollárt fegyverként használja, ahelyett hogy azt csereeszközként vagy értékmegőrzőként alkalmazná.

2024. 10. 11. 20:02
Fed Cuts Interest Rates
US dollar banknotes are pictured in Fuyang, China, on September 19, 2024. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sachs a moszkvai BRICS országok találkozóján, ahol a pénzügyminiszterek és a központi bankok kormányzói a globális monetáris és pénzügyi rendszer fejlesztéséről tárgyaltak, videókapcsolaton keresztül fejtette ki véleményét. Elmondta, hogy az Egyesült Államok azzal teszi fegyverré a dollárt, hogy lefoglalja az orosz vagyontárgyakat, valamint befagyaszt iráni, venezuelai, afgán és más állami alapokat.

Sachs szerint a dollár nem használható fizetési eszközként akkor, amikor az elnök egyoldalúan aláírhat rendeleteket, és gyakorlatilag milliárdokat foglalhat le orosz vagyonból, ezzel a valutát egy agresszívabb politikai eszközzé alakítva.

Az Egyesült Államok és szövetségesei az Ukrajnával kapcsolatos szankciókon keresztül 300 milliárd dollárnyi orosz jegybanki vagyont zároltak, ebből ötmilliárd dollár jelenleg is amerikai bankokban található. Áprilisban Joe Biden aláírta a törvényjavaslatot, ami lehetségessé teszi az Egyesült Államokban tartott orosz pénzeszközök átutalását az ukrajnai újjáépítési alapba.

15 éve mondom a saját kormányomnak: Hagyják abba, ez őrültség, ez tönkreteszi a dollárba vetett bizalmat. Nem lehet így tovább működtetni a rendszert, nem csak Oroszországról van szó

– jegyezte meg.

Hozzátette, hogy Kína normál kereskedelmet szeretne folytatni az amerikai szankciók kockázata nélkül. Ennek ellenére, még ha a kínai bankok részei is a SWIFT rendszernek, kénytelenek engedelmeskedni az attól való félelem miatt, hogy kizárják őket a nemzetközi pénzügyi hálózatból.

Sachs végül hangsúlyozta, hogy alternatívákra van szükség, javasolja, hogy az országok ne csak dolláralapú fizetési mechanizmusokat használjanak.

Szükség lesz gyors, speciális célú szervezetekre, amelyek nem vesznek részt a dolláralapú fizetési rendszerekben, amelyeket nem lehet közvetlenül szankcionálni

– tette hozzá.

Az  USA intézkedései „teljesen helytelenek”  a nemzetközi jog és az ENSZ Alapokmánya szerint is törvénytelennek számítanak – mondta Sachs, aki az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának elnöke.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.