Az ENSZ szerint a háború 69 évvel vetette vissza Gáza fejlődését

Egy friss ENSZ-jelentés szerint a háború közel hetven évvel vetette vissza a fejlődési mutatókat az egészségügy és az oktatás terén is, milliók kerültek a szegénységi küszöb alá.

2024. 10. 22. 20:28
Gázaiak az utcákon
Gázaiak az utcákon Fotó: Anadolu via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) kedden közzétett jelentése szerint a palesztin gazdaság összességében 35 százalékkal kisebb lett Izrael offenzívájának kezdete óta Gázában. A munkanélküliség várhatóan 49,9 százalékra emelkedik. A UNDP kutatása kimutatja, hogy Gáza emberi fejlettségi indexe (HDI), amely az emberi fejlődés kulcsfontosságú dimenzióinak átlagos eredményeit méri, 

az 1955-ös szintre esik vissza, kitörölve több mint 69 évnyi előrelépést.

A megszállt Ciszjordániában a HDI 16 éves visszaesést mutat, és a jelentés szerint tovább romolhat, ha az izraeli katonai akciók kiterjednek.

Az egész területre kiterjedően a szegénységi ráta idén közel megduplázódik 74,3 százalékra, 4,1 millió embert érintve a palesztin területeken, beleértve Gázát és a megszállt Ciszjordániát. Az elmúlt egy évben 2,61 millió ember lett érintett. Chitose Noguchi, az UNDP képviselője szerint Palesztina példátlan visszaesést tapasztal. Az UNDP vezetője, Achim Steiner szerint a háború közvetlen hatása az infrastruktúra pusztulása, a szegénység és a megélhetés elvesztése óriási méreteket ölt.

Még ha a humanitárius segítségnyújtás meg is valósul, Steiner szerint a palesztin gazdaság legalább egy évtizedig nem tér vissza a válság előtti szintjére.

A jelentés szerint Izrael bombázásai 42 millió tonna törmeléket hagytak maguk után Gázában, komoly egészségügyi kockázatokat okozva, különösen a napelemek megsemmisítése miatt, amelyek veszélyes ólom- és egyéb nehézfémeket szabadítanak fel.

Kedden az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynöksége (UNRWA) sürgős felhívást tett közzé a harcok szüneteltetésére Gáza északi részén, hogy humanitárius segítséget juttathassanak el a csapdába esett civileknek. Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője elmondta, hogy szemléik szerint az ügynökség munkatársai nem találtak élelmet, vizet vagy gyógyszert a háború sújtotta régióban.

Gáza kormányzati médiahivatala közölte, hogy a háború kezdete óta az izraeli erők megakadályozták több mint negyedmillió kamionnyi segély és áru belépését, így a lakosság 96 százaléka élelmiszerhiánynak van kitéve. 

Az izraeli támadások során legalább 42 718 ember vesztette életét, és 100 282 sebesült meg 2023. október 7. óta.

 

Borítókép: Gázaiak az utcákon (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.