Az olasz baloldal Olaszország ellen kampányol Brüsszelben

Az olasz baloldal az Európai Bizottsághoz fordult, hogy büntesse meg Olaszországot az albániai táborok miatt.

2024. 10. 20. 15:59
A group of migrants embark on an Italian coast guard ship at Shengjin port in Albania on October 19, 2024. Twelve Bangladeshi and Egyptian men left Albania for Italy on October 19, 2024 after judges ruled against their detention in the non-EU nation under a controversial deal between Rome and Tirana. Sixteen men from Bangladesh and Egypt arrived at the Albanian port of Shengjin on October 16, nearly a year after an agreement to house asylum seekers in Italian-run centres in Albania until their cases are handled remotely by Italian judges. (Photo by Adnan Beci / AFP)
Migránsok szállnak fel az olasz parti őrség hajójára az albániai Shengjin kikötőjében Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten megnyitott albániai migránstábor miatt robbant ki harc az olasz kormány és az ellenzék között. 

Az ellenzéki pártok bejelentették: mindent megtesznek, hogy megtámadják és ellehetetlenítsék a határon kívülre helyezett központok működését, és Olaszországba szállítsák az illegális bevándorlókat. 

Elly Sclein, a baloldali Demokrata Párt elnöke azzal a felhívással fordult Giorgia Melonihoz és kormányához, hogy még most álljanak le, bontsanak le mindent, és kérjenek bocsánatot az olaszoktól. Az Albániával kötött megállapodás ugyanis szerinte nem példaértékű, hanem szégyenletes, súlyosan sérti a nemzetközi, az európai és az olasz jogszabályokat. – Kidobtak nyolcszázmillió eurót, ahelyett, hogy az egészségügy rendbetételére költötték volna – mondta. 

A Demokrata Párt, az Öt Csillag Mozgalom, a Zöldek és az Olasz Baloldal Szövetsége bejelentette, hogy azzal a kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy mérlegelje, szükségét látja-e, hogy büntetőeljárást indítson Olaszország ellen az Albániában működő migránstáborok miatt. 

Giogia Meloni olasz miniszterelnök felháborodással fogadta, hogy 

az ellenzék azért kampányol az európai intézményekben, hogy szankcionálják Itáliát és az olasz állampolgárokat. 

Véleménye szerint így akarják politikailag ellehetetleníteni a kormányt. Meloni szégyenletesnek nevezte a baloldali támadást. 

A sajtó arról is beszámolt, hogy az Albániába szállított 16 személy közül egy tucatnyit szombaton Itáliába szállítottak, mivel a római bíróság megítélése szerint sem Egyiptom, sem Banglades nem számít biztonságos országnak, állampolgáraikat nem lehet visszafordítani Itáliából, tehát őket jogtalanul tarják fogva az albániai táborban. Matteo Piantadosi belügyminiszter a felháborodását fejezte ki. Úgy nyilatkozott, tiszteletben tartja a prefektúrák döntését, azt azonban nem fogják engedni, hogy akadályozzák a kormány munkáját.

 

Borítókép: Migránsok szállnak fel az olasz parti őrség hajójára az albániai Shengjin kikötőjében (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.