Beavatkozhatott a brit Munkáspártot az amerikai választásokba?

Donald Trump csapata hivatalos jogi panaszt nyújtott be a brit Munkáspárt ellen, amelynek aktivistái az Egyesült Államokba utaztak, hogy Kamala Harris kampányát támogassák a közelgő elnökválasztás előtt. Trump kampánya nyílt választási beavatkozásként jellemzi a Munkáspárt lépését, míg Keir Starmer brit miniszterelnök próbálja bagatellizálni a helyzetet, miközben továbbra is hangoztatja, hogy jó kapcsolatot ápol Trumppal.

2024. 10. 23. 11:21
Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök.
Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök. Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trump és csapata azzal a váddal illette a brit munkáspártot, hogy önkéntes aktivistákat küldött az Egyesült Államokba Kamala Harris demokrata elnökjelölt kampányának támogatására. Trump kampánycsapata hivatalos panaszt nyújtott be az amerikai Szövetségi Választási Bizottságához, amelyben nyílt és durva külföldi beavatkozást sérelmeztek, amely sérti az amerikai választási törvényeket.

A vita alapját az adja, hogy a Munkáspárt aktivistái, köztük Sofia Patel, a párt operatív vezetője, csaknem száz embert szervezett be, hogy kulcsfontosságú csatatérállamokban – például Észak-Karolinában, Nevadában, Pennsylvaniában és Virginiában – segítsenek Harris kampányában.

Bár a Munkáspárt azt állítja, hogy az aktivisták önkéntes alapon és saját költségükön utaztak az USA-ba, Trumpék szerint ez a lépés törvénysértő lehet, mivel a LinkedIn-en megjelent bejegyzés utalásokat tett arra, hogy az utazási és szállási költségeket esetleg a párt állhatta.

Az amerikai választásokban keresni kell a külföldi beavatkozást? Nem kell messzire menni, elég csak megnézni Patel LinkedIn-bejegyzését

– jelentette ki Gary Lawkowski, Trump kampányának jogi képviselője.

Trump hívei, köztük több republikánus politikus, egyöntetűen azonnali vizsgálatot követelnek az ügyben. Mike Collins, republikánus képviselő, úgy fogalmazott: 

Külföldi állampolgárok beavatkozása a választásba. Vizsgálják ki!

Az ügy különösen érzékeny időpontban érkezik, hiszen a választások előtt néhány héttel a Trump és Harris közötti verseny rendkívül kiélezett. A republikánus tábor számára ez az incidens újabb ok arra, hogy Harris kampányát és a demokraták külpolitikai kapcsolatait veszélyesnek ítéljék. A Trump-csapat egyértelművé tette, hogy a Munkáspárt aktivistáinak jelenléte nem csak etikai, de jogi kérdéseket is felvet, és további jogi lépéseket helyezett kilátásba.

Keir Starmer brit miniszterelnök próbálta elbagatellizálni a helyzetet, mondván, hogy az aktivisták önkéntesen vesznek részt a kampányban, és nem sértik meg a szövetségi törvényeket. 

Ők ezt minden választáskor megteszik, szabadidejükben, és nem kapnak semmiféle kompenzációt ezért

– mondta Starmer, hangsúlyozva, hogy ez a gyakorlat nem új, és nincs abban semmi rendkívüli. Starmer emellett biztosította a nyilvánosságot arról, hogy bár Trump jogi lépéseket tett, a két politikus közötti „jó kapcsolat” nem került veszélybe. Starmer nemrégiben találkozott Trumppal New Yorkban, ahol kétórás vacsorát tartottak, és mint mondta, konstruktív megbeszélést folytattak.

Mindezek ellenére Trump kampánycsapata továbbra is határozottan állítja, hogy a brit önkéntesek jelenléte egyértelmű beavatkozás az amerikai választásokba, és arra figyelmeztetett, hogy Harris kampánya a külföldi segítség nélkül képtelen lesz megnyerni a választásokat.

Az amerikai emberek újra elutasítják a nagy kormányzati elnyomást, ahogyan azt 1776-ban tették

fogalmazott Susie Wiles, Trump kampányfőnöke.

Ahogy közeledik a választás napja, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy Trump és csapata nem fog visszariadni attól, hogy minden lehetséges eszközt bevetve megvédje az amerikai demokráciát, még akkor sem, ha a beavatkozás egy szövetséges országból érkezik.

Borítókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.