Bizonytalan időre elhalasztaná a Trump életére törő férfi tárgyalását az ügyészség

Ryan Routh, a Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt életére törő férfi ügyében a tárgyalás elhalasztását kérte a vád a floridai kerületi bírótól. Az ügyészség az ügyben összegyűjtött hatalmas mennyiségű bizonyítékra hivatkozott.

2024. 10. 03. 13:09
A Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt elleni második merényletkísérlettel vádolt Ryan Routh
A Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt elleni második merényletkísérlettel vádolt Ryan Routh Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi ügyészek arra kérték az ügyben eljáró bírót, hogy határozatlan időre halassza el a Donald Trump volt elnök, republikánus elnökjelölt elleni második merényletkísérlet gyanúsítottja, Ryan Routh perének tárgyalását – írja a Fox News amerikai televíziós hálózat. A vád képviselői kérelmüket a letartóztatás óta összegyűjtött hatalmas mennyiségű bizonyítékra alapozzák.

A szerdai beadványban az ügyészek arra kérték Aileen Cannon floridai kerületi bírót, hogy hivatalosan minősítse Routh ügyét „összetettnek”. Érvelésük szerint a nyomozás több államra terjed ki, több száz kihallgatást foglal magában, és több száz digitális média áttekintését igényli.

A nyomozás során 13 házkutatási parancsot hajtottak végre Floridában, Hawaiin és Észak-Karolinában, és több száz bizonyítékot foglaltak le, köztük több elektronikus eszközt – számolt be róla az ügyészség.

A nyomozók állítása szerint még több mint száz idézés van folyamatban, és becslésük szerint „több ezer videót kell áttekinteniük” a lefoglalt elektronikus eszközök nagy mennyisége miatt. „Az összes videó, állókép, szövegfájl és hangfájl körülbelül négyezer terabyte digitális anyag áttekintését jelenti” – olvasható a dokumentumban.

A beadvány megemlíti, hogy az FBI továbbra is dolgozik a bizonyítékok igazságügyi vizsgálatán, beleértve a ballisztikai teszteket, ujjlenyomat- és DNS-összehasonlításokat. A bizonyítékok valószínűleg több szakértő tanú felkészítését is igénylik majd a tanúvallomásra – hívták fel a figyelmet az ügyészek.

A fentiek miatt a vád képviselői arra kérték Cannon bírót, hogy a tárgyalást határozatlan időre halasszák el, lehetővé téve a feleknek, hogy megfelelő időt fordíthassanak a bizonyítékok áttekintésére és a szükséges indítványok benyújtására.

Routh ellen a fő vád az elnökjelölt elleni merényletkísérlet. Korábban már vádat emeltek ellene eltávolított azonosítószámú fegyver birtoklásáért és illegális fegyverbirtoklásért. Ryon McCabe szövetségi bíró Routh „hosszú bűnügyi múltja” és az ellene felhozott vádak jellege miatt elrendelte, hogy a férfi a tárgyalásig őrizetben maradjon – írta a The Washington Post amerikai napilap.

Mint arról beszámoltunk, Routh ártatlannak vallotta magát a floridai West Palm Beach-i szövetségi bíróságon. A férfit azután fogták el, hogy szeptember 15-én állítólag a bokrokban rejtőzött egy puskával a West Palm Beach-i Trump International Golf Club közelében, miközben Trump golfozott. A hatóságok szerint egy titkosszolgálati ügynök észrevette a fegyver csövét, és azonnal tüzet nyitott. Routh elmenekült, de rövid időn belül letartóztatták.

Borítókép: A Donald Trump volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt elleni második merényletkísérlettel vádolt Ryan Routh (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.