Boris Johnson haverja moszkvai projekten dolgozik: Van még kérdés?

A Moszkva szívében található Nikolszkaja utca átalakulóban: egy új luxuslakónegyed építése kezdődött meg, amely nemcsak a városképet változtatja meg, hanem a múlt egy darabját is eltünteti. A történelmi jelentőségű terület modernizációjával kapcsolatos viták kiélezettek, hiszen a középkori Moszkva maradványai új kihívások elé néznek.

Forrás: Meduza2024. 10. 12. 15:49
Nicole program
Forrás: MR Group
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nikolszkaja utca, Moszkva egyik legrégebbi utcája, a XV. század óta tanúja volt az orosz kapitalizmus és arisztokrácia fejlődésének. E történelmi térség most az MR Group beruházásának részeként átalakul, hogy helyet adjon a Nicole nevű luxus-lakókomplexumnak – figyelmeztet a Meduza. Az új fejlesztést Thomas Heatherwick tervezte, akit gyakran a volt brit miniszterelnök, Boris Johnson kedvenc építészeként emlegetnek.

Szergej Radcsenko történész és Samuel Charap politológus által a múlt héten közzétett tanulmány a kevéssé ismert, de következetes béketárgyalásokra összpontosít, amelyek 2022 tavaszán zajlottak Oroszország és Ukrajna között a konfliktus lezárásáról. Mint ismert, ezeket a tárgyalásokat Isztambulban tartották, a felek pedig a legtöbb pontban egyetértettek, azonban a kritikusok szerint a Nyugat, az Egyesült Államok és főképp Boris Johnson, akkori brit miniszterelnök szabotált – erről korábban írtunk.

Történelmi kontextus és kulturális örökség

A Nikolszkaja utcában évszázadokon át a nemesek és gazdag kereskedők impozáns épületei sorakoztak. A területen számos, a középkori Moszkvához kapcsolódó épület állt, köztük a Csizsevszkij udvarház. Ezek az épületek a város történelmi és kulturális identitásának alapkövei voltak – emlékeztet a lap.

Ilyen lesz Moszkva történelmi belvárosa. Fotó: MR Group

Az új lakónegyed tervezője, Thomas Heatherwick, nemzetközileg elismert építész, aki híres arról, hogy kreatív és innovatív megközelítéseivel modern műalkotásokat hoz létre. Heatherwick nevéhez fűződik többek között a londoni Vessels és a Heatherwick Stúdió által tervezett, újszerű közterek. Boris Johnson polgármestersége alatt Heatherwick London köztereinek újragondolásában is részt vett, ami azóta is meghatározza a brit főváros képét.

A modernizáció támogatói szerint Heatherwick kreatív zsenialitása révén a Nicole projekt nemcsak építészeti szempontból lesz figyelemre méltó, hanem gazdagítja a moszkvai városi tájat. Ugyanakkor a kritikusok figyelmeztetnek arra, hogy az új fejlesztések veszélyeztetik a terület történelmi épületeit és kulturális örökségét.

A jövő és a hagyomány harca

Az MR Group a projektet a „múlt iránti tiszteletteljes elköteleződésként” hirdeti. Az építkezés környékén végzett régészeti feltárások bebizonyították, hogy a terület tele van a moszkvai városfejlődés fontos darabjaival, amelyeket a modern építészet veszélyeztet.

Heatherwick részvétele a projektben globális figyelmet keltett, hiszen az ő neve egyet jelent a kiváló művészi kivitelezéssel és lenyűgöző építészeti megoldásokkal. Az új luxuslakónegyed elképzelése így nemcsak Moszkvát formálja át, de a város múltjával való kapcsolatot is újradefiniálja egy modern metropolisz szívében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.