Bukott Putyin, egyre kevesebben kedvelik

Az orosz Közvélemény Alapítvány (FOM) legfrissebb felmérése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatottsága jelentős csökkenést mutat. A közvélemény-kutatás eredményei szerint az elnök iránti bizalom szintje 77 százalékra esett vissza.

Forrás: Lenta.ru2024. 10. 25. 10:32
Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök
Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés, amelyet október 18. és 20. között végeztek 104 településen, összesen 1500 válaszadó bevonásával, egy százalékpontos csökkenést mutat az előző héthez képest. Bár ez a visszaesés önmagában nem tűnik drámainak, a trend aggasztó lehet a Kreml számára – fogalmaz a Lenta.ru.

Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli Antonio Guterrest, az ENSZ főtitkárát a BRICS-csúcstalálkozó alkalmával tartott kétoldalú találkozójukon Kazanyban 2024. október 24-én.
Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözli António Guterrest, az ENSZ főtitkárát a BRICS-csúcstalálkozó alkalmával tartott kétoldalú találkozójukon Kazanyban 2024. október 24-én. Fotó: AFP

 

Korábban Vlagyimir Putyin támogatottsága 80 százalék fölött volt, az idei elnökválasztáson elsöprő 87 százalékkal nyert, míg 2018-ban megtartott elnökválasztáson a szavazatok 76,6 százalékát kapta.

Érdekes módon az elnök munkájával elégedettek aránya nem változott, továbbra is 79 százalék. Ez arra utalhat, hogy bár az oroszok többsége továbbra is elégedett Putyin teljesítményével, a személye iránti bizalom lassan, de biztosan erodálódik.

Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője korábban az elnök magas támogatottságát annak napi szintű munkájával magyarázta. Ugyanakkor elutasította, hogy összehasonlítsa Putyin népszerűségét a nyugati politikusok alacsonyabb támogatottságával.

A csökkenő tendencia ellenére Putyin továbbra is rendkívül népszerű az orosz lakosság körében. A 77 százalékos bizalmi szint még mindig magasnak számít, különösen a jelenlegi geopolitikai feszültségek közepette. Azonban a lassú, de folyamatos csökkenés jelzi, hogy az orosz vezetés nem lehet teljesen nyugodt, és további erőfeszítésekre lehet szükség a lakosság bizalmának fenntartása érdekében.

Borítókép: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.