Putyin nyugodt, a büntetőbíróság ideges

Vlagyimir Putyin elnök szeptember elején Mongóliába utazott. A Nemzetközi Büntetőbíróság szerint le kellett volna tartóztatni az ellene kiadott elfogatóparancs miatt, erre azonban nem került sor, amit a bíróság kifogásol.

Forrás: Tagesschau2024. 10. 25. 9:33
Vladimir Putin orosz elnök és Antonio Gutteres ENSZ főtitkár a BRICS- csúcstalálkozón. Fotó: AFP Forrás: (Photo by Alexander NEMENOV / POOL / AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) azzal vádolja Mongóliát, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása során figyelmen kívül hagyta az ellene kiadott elfogatóparancsot.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a hivatalos logójával és feliratával ellátott táblával
A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a hivatalos logójával és feliratával ellátott táblával (Fotó: NurPhoto/AFP/Nicolas Economou)

Mongólia nem tett eleget a bíróság együttműködésre vonatkozó kérésének

– közölte az ICC Hágában.

„Az államok és azok, akik egyetértenek a bíróság joghatóságával, kötelesek letartóztatni és átadni azokat a személyeket, akik ellen az ICC elfogatóparancsa van érvényben” – áll a bíróság közleményében, ír erről a Tagesschau.

Az érintett személyek beosztása vagy állampolgársága lényegtelen. Tekintettel a bírósággal való együttműködési kötelezettség mongóliai megsértésének súlyosságára, az ügyet a tagállamok közgyűlése elé utalták, közölték az ICC bírái.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt ez év márciusában elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. Az ICC azzal vádolja Putyint, hogy részt vett a gyermekek deportálásában, és azt állítja, hogy alapos oka van feltételezni, hogy a cselekményeket közvetlenül, illetve másokkal együttműködve követte el.

A Nemzetközi Büntetőbíróság határozatainak nincs jelentősége országunk számára, többek között jogi szempontból sem

– mondta akkor Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő, hozzátéve: Oroszország nem tagja Nemzetközi Büntetőbíróságnak és nem is ismert el annak Római Statútumát, így nem terheli semmilyen kötelezettség. 

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt hangoztatta, hogy már a kérdés megfogalmazása is elfogadhatatlan.

Putyin mongóliai látogatása előtt nem tartották valószínűnek a letartóztatást, többek között az ország Oroszországtól és Kínától való gazdasági függősége miatt sem. Az Ulánbátorban tett elnöki vizit oka a szovjet és mongol fegyveres erők Japán felett aratott győzelmének 85. évfordulója volt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Uhnágín Hürelszüh mongol elnök a hivatalos üdvözlő ceremónián Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Uhnágín Hürelszüh mongol elnök a hivatalos üdvözlő ceremónián Ulánbátorban 2024. szeptember 3-án (Fotó: AFP/Vjacseszlav Prokofijev)

Ez az utazás volt az orosz elnök első látogatása egy ICC-tagállamban az ellene kiadott elfogatóparancs kiadása óta. Mongóliát Oroszország és Kína veszi körül, és igyekszik kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartani mindkét szomszédjával és a Nyugattal. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti António Guterrest, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) főtitkárát a 2024. október 24-i kazanyi BRICS-csúcstalálkozón tartott kétoldalú találkozójukon (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.