Putyin olyan országba érkezett, ahol elméletileg le is tartóztathatják

Az orosz elnök Mongóliában tárgyal. Vlagyimir Putyin nem akármilyen ok miatt érkezett az ázsiai országba.

2024. 09. 03. 6:37
A Szputnyik hírügynökség fotóján Vlagyimir Putyin elnök vezeti a gazdasági kérdésekről szóló megbeszélést 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos látogatást tesz Mongóliában. Az államfő öt év után először érkezett az ázsiai országba hétfő este. Putyin a mongol vezető, Ukhnaagiin Khürelsükh meghívásának tesz eleget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 2-án érkezik a mongóliai ulánbátori nemzetközi repülőtérre. (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 2-án érkezik a mongóliai ulánbátori nemzetközi repülőtérre (Fotó: AFP)

Az orosz elnök – akárcsak öt évvel ezelőtt – részt vesz a Halhin-gol folyón a szovjet és a mongol csapatok japánok felett aratott közös győzelme alkalmából rendezett ünnepségeken. Emellett tárgyalásokat folytat az ország irányítójával.

Megbeszéléseik során a két vezető megvitatja „az átfogó stratégiai partnerségen alapuló orosz–mongol kapcsolatok továbbfejlesztésének kilátásait, és eszmecserét folytat az aktuális nemzetközi és regionális kérdésekről” – jelentette be a Kreml.

A TASSZ orosz hírügynökség arról is írt, hogy a két vezető Moszkva és Ulánbátor együttműködéséről is tárgyal az ipari termelés, a mezőgazdaság és a vasúti szállítás terén.

Az egyeztetésen a hangsúly az oktatáson lesz, ebbe beleértve az orosz nyelvű tanítás kiterjesztését célzó programokat, valamint a mongol fiatalok képzését az orosz egyetemeken.

Putyint egyébként Mongólia elnöke és egy kislány fogadta, aki virágot adott át az orosz elnöknek.

Putyin várhatóan találkozik a mongóliai parlament elnökével és a miniszterelnökkel is. 

Putyint őrizetbe vehetik?

Mint arról lapunk korábban beszámolt, elméletileg, ha Vlagyimir Putyin mongol földre teszi a lábát, az ország rendőri erői kötelesek lennének letartóztatni őt, ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 márciusában elfogatóparancsot adott ki ellene ukrán gyerekek „illegális deportálása” és Ukrajna elleni háborús bűncselekmények gyanújával. Mongólia 2002-ben ratifikálta a római statútumot, és azóta egyike a Nemzetközi Büntetőbíróság 124 úgynevezett részes államának.

Oroszország, számos más államhoz hasonlóan, nem ismeri el ennek a bíróságnak a joghatóságát. Következésképpen jogi szempontból e bíróság határozatai semmisek

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője 2023-ban. Egyébként az Egyesült Államok sem ratifikálta az egyezményt.

Borítókép: A Szputnyik hírügynökség fotóján Vlagyimir Putyin elnök vezeti a gazdasági kérdésekről szóló megbeszélést 2024. augusztus 26-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.