Putyint letartóztathatják Mongóliában?

A nemzetközi jog szerint Vlagyimir Putyin a tűzzel játszik azzal, ha jövő kedden Mongóliába utazik, az ázsiai ország ugyanis azon államok közé tartozik, amelyek kötelesek letartóztatni.

Forrás: Le Parisien2024. 08. 31. 6:42
Vlagyimir Putyin elnök a Moszkván kívüli Novo-Ogaryovo rezidencián 2024. augusztus 26-án gazdasági kérdésekkel foglalkozó megbeszélést vezet.
Vlagyimir Putyin elnök a Moszkván kívüli Novo-Ogaryovo rezidencián 2024. augusztus 26-án gazdasági kérdésekkel foglalkozó megbeszélést vezet. Fotó: Alexander Kazakov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem aggódik” az orosz államfő, aki ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) korábban elfogatóparancsot adott ki és a napokban Mongóliába utazik, írta a Le Parisien.

Elméletileg, ha Vlagyimir Putyin mongol földre teszi a lábát, az ország rendőri erői kötelesek lennének letartóztatni őt, ugyanis a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023 márciusában elfogatóparancsot adott ki ellene ukrán gyerekek „illegális deportálása” és Ukrajna elleni háborús bűncselekmények gyanújával.

Mongólia 2002-ben ratifikálta a római statútumot, és azóta egyike a Nemzetközi Büntetőbíróság 124 úgynevezett „részes államának”. A dokumentum erre vonatkozó cikkelye szerint: „Az a részes állam, amelyhez ideiglenes letartóztatásra vagy letartóztatásra és átadásra irányuló kérelmet nyújtottak be, haladéktalanul intézkedéseket tesz az érintett személy letartóztatására, saját jogával és a 9. rész rendelkezéseivel összhangban.”

A 2002-ben létrehozott Nemzetközi Büntetőbíróság feladata, hogy ítélkezzen minden olyan cselekmény felett, amely a nemzetközi jog szerint büntetendő, például emberiesség elleni bűncselekmények, háborús bűnök vagy népirtás. Moszkva azonban nem ismerte el a nemzetközi testületet és soha nem ratifikálta a római statútumot.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője figyeli az orosz elnök és a megválasztott indonéz elnök találkozóját a Kremlben Moszkvában, Oroszországban, 2024. július 31-én.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője figyeli az orosz elnök és a megválasztott indonéz elnök találkozóját a Kremlben Moszkvában, Oroszországban, 2024. július 31-én (Fotó: AFP/Maxim Shemetov)

Oroszország, számos más államhoz hasonlóan, nem ismeri el ennek a bíróságnak a joghatóságát. Következésképpen jogi szempontból e bíróság határozatai semmisek

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője 2023-ban. Egyébként az Egyesült Államok sem ratifikálta az egyezményt.

A francia lap azonban arra mutatott rá, hogy az orosz elnök azonban nem játszik a tűzzel, amikor a nemzetközi elfogatóparancsról van szó. Putyin külföldi útjai az elmúlt másfél évben egyre ritkábbak lettek, olyannyira, hogy például elkerülte, a 2023 szeptemberében Indiában megrendezésre kerülő G20-csúcstalálkozót is.


Mi történhet Mongóliában?

„Reális a veszélye annak, hogy letartóztatják, mert Mongólia ratifikálta a szerződést, és kötelezettségei részeként az országnak kötelessége együttműködni a bírósággal. Ezért végre kell hajtania a kiadott elfogatóparancsot, és a letartóztatás után át kell adnia Vlagyimir Putyint. Jogilag indokolt, hogy Mongólia teljesítse ezeket a kötelezettségeket”– mutat rá Jeanne Sulzer nemzetközi jogra szakosodott ügyvéd.

De ez nem ilyen egyszerű. Igazságszolgáltatási intézményként nem rendelkezik saját rendőri vagy bűnüldöző szervekkel, ezért más ország hatóságaira támaszkodik. Kijev pénteken felszólította a kelet-ázsiai országot, hogy tartóztassa le az orosz államfőt, ám ez valószínűtlen, hiszen Ukhnaa Khurelsukh mongol elnök volt az, aki meghívta Vlagyimir Putyint, hogy vegyen részt a mongol és a szovjet fegyveres erők 1939-es, a halhín-goli csata során aratott közös győzelmének 85. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken.

„Ha Ulánbátor nem tesz lépéseket Putyin ellen, ezzel azt azt kockáztatja, hogy a bíróság feljelenti, hogy megszegte a kötelezettségeit. Nincs más kényszerítő eszköz azon államok számára, amelyek nem működnek együtt” – nyilatkozta Sulzer.

Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Ukhnaagiin Khürelsükh  mongol elnökkel a 2023. október 17-i pekingi Harmadik Övezet és Út Fórumon.
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Ukhnaagiin Khürelsükh mongol elnökkel a 2023. október 17-i pekingi Harmadik övezet és út fórumon (Fotó: AFP/Szergej Guneyev)

Kevés esélye van arra tehát, hogy Mongóliában letartóztassák Putyint, de az ICC nemzetközi elfogatóparancsa mégis Damoklész kardja függ a feje fölött.

Borítókép: Vlagyimir Putyin elnök a Moszkván kívüli Novo-Ogaryovo rezidencián 2024. augusztus 26-án gazdasági kérdésekkel foglalkozó megbeszélést vezet (Fotó: AFP/Alexander Kazakov)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.