Cserben hagyják a katasztrófák károsultjait a biztosítók

Annak ellenére nő az elutasított biztosítási kérelmek aránya a természeti csapások által különösen súlyosan érintett Florida államban, hogy a helyiek kiemelkedően magas biztosítási díjakat fizetnek – figyelmeztet egy elemzőcég.

2024. 10. 17. 19:02
A Milton hurrikán által megrongált otthon Floridában
A Milton hurrikán által megrongált otthon Floridában Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több kárigényt utasítanak el a biztosítók – figyelmeztet a biztosítások értékelésére szakosodott Weiss Ratings elemzőcég. Az általuk közzétett jelentés szerint Florida állam három legnagyobb biztosítója a beérkezett igények közel felét utasította el – számol be róla az amerikai Newsweek magazin.

Ez az arány pedig hosszú távon várhatóan tovább romlik majd – figyelmeztetett az elemző cég alapítója, Martin Weiss. Az idei megnövekedett károk miatt a biztosítók még nagyobb nyomás alá kerülhetnek a jogos igények elutasítására, potenciálisan felgyorsítva a romló trendet – tette hozzá a szakértő.

A szakértők hevesen tagadják Weiss állítását, többek között azzal érvelve, hogy az elemzés pontatlan adatokkal dolgozott. Csakhogy, mint azt a Newsweek ellenőrzése is megerősítette, Weiss a cégek hivatalos éves beszámolói alapján dolgozott.

A biztosítási igények elutasításának számos oka lehet, például elégtelen információ, elmaradt díjfizetés, csalárd igények vagy elmulasztott benyújtási határidők. A Weiss Ratings elemzése nem részletezi az elutasítások okait. Emellett számos kár árvízi kárnak minősül, amelyet az alap biztosítások nem fedeznek, azokra 

csak a megfelelő kiegészítő kötvény megléte esetén fizet a biztosító.

Ezzel azonban sok tulajdonos csak akkor szembesül, amikor már megtörtént a baj – mutat rá a The Guardian brit napilap. Sokan meg vannak győződve róla, hogy kárukat fedezi a biztosítás, miközben valójában például a néhány héttel ezelőtti Helene hurrikán által legsúlyosabban érintett területeken az otthonok kevesebb mint egy százalékának volt megfelelő kiegészítő biztosítása.

Florida lakói joggal lehetnek csalódottak a biztosítók eljárása miatt, ugyanis ebben az államban a legmagasabbak a lakásbiztosítási díjak az Egyesült Államokban. A Bankrate szerint egy 300 000 dollár értékű otthon átlagos biztosítási költsége 5527 dollár évente, ami jóval magasabb mind a szomszédos államok árainál, mind az országos átlagnál.

Borítókép: Egy Milton hurrikán által megrongált otthon Floridában (Fotó: Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.