Dél-Korea fegyvereket szállíthat a jövőben Ukrajnának

Dél-Korea mérlegeli, hogy közvetlenül fegyvereket szállítson Ukrajnának, mivel egyre több információ utal arra, hogy észak-koreai katonák készülnek Oroszország támogatására Ukrajnában.

2024. 10. 22. 21:14
Dél-Kóreai katonák
Dél-Kóreai katonák Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea hírszerző ügynöksége (NIS) szerint Észak-Korea 1500 személyt küldött Oroszország távol-keleti területeire kiképzés céljából, hogy a jövőben Moszkva csapataival együtt harcoljanak Ukrajnában. A helyi média arról számolt be, hogy Phenjan 12 ezer katonát, négy brigádra osztva, már kiküldött Oroszországba.

Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök irodájának egyik magas rangú tisztviselője kedden arról beszélt, hogy Szöul megfontolhatja védelmi és harci fegyverek biztosítását Ukrajnának a fejlemények függvényében. 

Megfontoljuk a fegyverek védelmi célú szállítását, és ha szükséges, akár támadó célú használatát is

– mondta az elnöki hivatal tisztviselője, jelezve Dél-Korea eddigi legproaktívabb hozzáállását Ukrajna felfegyverzésével kapcsolatban. Ez a lépés rávilágít arra, hogy a megosztott Koreai-félsziget közvetett módon belekeveredhet a konfliktusba. Dél-Korea, amely a világ legnagyobb tüzérségilőszer-tartalékaival rendelkezik, eddig humanitárius segítséget és egyéb támogatást nyújtott Ukrajnának, miközben csatlakozott a Moszkva elleni, nyugati vezetésű gazdasági szankciókhoz.

Kijev örömmel fogadná a változást, hiszen Ukrajnának nagy szüksége van a lőszerekre. Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke korábban erős válaszlépést sürgetett az észak-koreai részvételre.

Eközben sorra kerülnek elő olyan felvételek, amiken állítólag észak-koreai katonák szerepelnek, amint Oroszországban gyakorlatoznak. Vasárnap az ukrán stratégiai kommunikációs és információbiztonsági központ egy olyan videót terjesztett, amelyen szerintük észak-koreai katonák láthatók, amint Oroszország távol-keleti részén, a Szergejevka kiképzőközpontban egyenruhákat és felszereléseket kapnak.

Az Astra, egy független orosz kiadó két videót tett közzé kedden, amelyek észak-koreai katonákat mutatnak egy katonai bázis előtt. A férfiak koreaiul beszélnek, és az oktató azt mondja nekik, hogy jöjjenek be az épületbe.                         

A jelentések szerint a brit hatóságok is megvizsgálják az esetleges fegyverszállítást, és a brit ENSZ-képviselő, Dame Barbara Woodward kijelentette: nagyon valószínű, hogy Észak-Korea beleegyezett, hogy csapatokat küldjön Oroszország támogatására Ukrajnában.

 

Borítókép: Dél-koreai katonák (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.