Donald Trump diadalmas visszatérésre készül

Mindössze néhány hónappal azt követően, hogy túlélte a világszerte megdöbbenést keltő merényletet, Donald Trump volt elnök diadalmas visszatérésre készül Butlerbe, Pennsylvaniába.

2024. 10. 05. 15:04
Donald Trump miután merényletet követtek el ellene egy gyűlésen
Donald Trump miután merényletet követtek el ellene egy gyűlésen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A titkosszolgálat ezúttal megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a rendezvényre, miután komoly kritikát kaptak, hogy nem voltak megfelelően felkészülve a július 13-i eseményre, amely tragikus fordulatot vett, amikor egy merénylő rálőtt Trumpra. Az elkövető, Thomas Matthew Crooks mindössze 20 éves volt, és a színpadtól alig több mint száz méterre, egy tetőről adott le lövést, amely megsebezte Trumpot a fülén, és pánikot okozott a tömegben, mielőtt a titkosszolgálat mesterlövésze megölte őt – emlékeztet a New York Post.

Donald Trump republikánus elnökjelölt távozik a színpadról, miután merényletet követtek el ellene egy gyűlésen 2024. július 13-án a pennsylvaniai Butlerben.
Donald Trump republikánus elnökjelölt távozik a színpadról, miután merényletet követtek el ellene egy gyűlésen 2024. július 13-án a pennsylvaniai Butlerben. Fotó: Getty Images via AFP

A lap kiemeli, hogy a titkosszolgálat már több mint egy órával Trump fellépése előtt tudomással bírt Crooks jelenlétéről. A merénylőt átvizsgálták, és bár egy távolságmérőt találtak nála, amit a vadászok használnak, az elnökjelölt közelébe engedték. A szenátus belbiztonsági bizottsága által készített kétpárti jelentés arra is rámutatott, hogy a titkosszolgálat „elutasította a konkrét kéréseket” a rendezvény biztonsági erőforrásainak kiterjesztésére, és hogy „nem tudott hatékonyan együttműködni az állami és helyi rendvédelmi hatóságokkal”.

A Butler Farm Show kiállítóhelyén a rendezvény előtt drónokat is bevetettek a biztonság fokozására, miközben a helyi hatóságok átvizsgálták a környéket, beleértve Crooks korábbi helyét is. Hosszú teherautók sorakoztak fel a terület körül, hogy megakadályozzák a potenciális támadók kilátását, és a már meglévő láncfalak elé fekete ponyvákat helyeztek el a biztonság érdekében. Trump színpadi fellépésekor várhatóan golyóálló üveg mögött fogja tartani a beszédét.

Anthony Guglielmi, a titkosszolgálat kommunikációs vezetője pénteken elmondta, hogy szorosan együttműködnek a Pennsylvaniai Állami Rendőrséggel, valamint a helyi hatóságokkal Butler városában. Az eseményhez Trump hívei is jelentős számban csatlakoztak, akik előző este táboroztak, hogy a legjobb helyeket tudják elfoglalni, míg az üzletek Trump termékeket kínáltak.

Trump várhatóan megemlékezik az élete elleni támadásról, és tiszteletét fogja tenni az áldozatok előtt. A rendezvényen jelen lesz J.D. Vance alelnökjelölt és Elon Musk, az X tulajdonosa is.

A közelgő esemény nemcsak Trump politikai stratégiájának része, hanem lehetővé teszi számára, hogy megmutassa a támogatói bázisának összetartását és erejét a merénylet után. Az elnökválasztás előkészületei során Donald Trump biztonsági intézkedései már eddig is kiemelt figyelmet kaptak, és a butleri látogatás során várhatóan még szigorúbb védelmi intézkedéseket alkalmaznak.

Statisztikák szerint Pennsylvania az egyik legfontosabb állam a közelgő elnökválasztások során, hiszen az itt szerzett szavazatok jelentősen hozzájárulhatnak bármelyik jelölt győzelméhez. A kampány során mindkét fél arra törekszik, hogy megerősítse a támogatását a választók körében, és Trump számára különösen fontos, hogy demonstrálja a támogatóinak kitartását a nehéz időszakban.

A rendezvényre érkező támogatóktól és érdekelt felektől függően Trump mondanivalója valószínűleg különösen érzelmes és személyes lesz, hiszen a merénylet pillanatai mindannyiuk emlékezetébe beleégtek. A politikai feszültség és a közéleti diskurzus jelenlegi állapotában a butleri esemény nemcsak Trump számára, hanem az egész politikai élet számára fontos mérföldkő lehet.

A tervezett esemény, amely a merénylet utáni első nyilvános fellépése, tágabb összefüggésben a politikai klíma tükrében is értelmezhető. Az elnöki posztra való törekvése révén Trump akár a következő lépését is megalapozhatja, amely újra felerősíti a választói bázisát és megerősíti pozícióját a következő választási ciklusra.

A helyi rendvédelmi hatóságok, akik szoros figyelemmel kísérik az esemény alakulását, határozottan elkötelezettek amellett, hogy biztosítsák a résztvevők biztonságát, így a rendezvény sikeres lebonyolítása kiemelten fontos, nem csupán Trump, hanem az amerikai politikai élet számára is.

Összességében a butleri látogatás nem csupán Trump visszatérése a merénylet helyszínére, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy ismét megszólítsa híveit és megossza velük elképzeléseit a jövőről. A rendezvény várhatóan jelentős médiafigyelmet kap, és a politikai elemzők is fokozott érdeklődéssel követik majd az eseményeket.

Borítókép: Donald Trump miután merényletet követtek el ellene egy gyűlésen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.