Elszabadultak az indulatok Kijevben az orosz–ukrán háborúba hurcolt férfiak miatt + videó

Utcára vonultak az ukrán nők, hogy az orosz–ukrán háborúba elhurcolt férfiakért tüntessenek.

2024. 10. 18. 16:13
 Utcára vonultak az ukrán nők, hogy az orosz–ukrán háborúba elhurcolt férfiakért tüntessenek.
Utcára vonultak az ukrán nők, hogy az orosz–ukrán háborúba elhurcolt férfiakért tüntessenek. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegtüntetések kezdődtek Kijevben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és kormánya ellen. 

Ukrajna-szerte utcára vonultak a nők, akik az eltűnt férfiak miatt tüntetnek.

Mint ismert, az államfő arra utasította a hadsereget, hogy gyűjtsék be a hadköteles férfiakat, ha kell, akkor erőszakkal. Ennek megfelelően még az utcáról is elviszik az embereket a sorozótisztek.

 Arról lapunk is beszámolt a minap,hogy feldühödött asszonyok csoportja próbálta megakadályozni a katonai toborzókat Kárpátalján, mivel igazságtalannak tartották a mozgósítási eljárásokat. Az egyenruhások és a helyi lakosok közötti feszültség egy ponton annyira elfajult, hogy a nők megpróbálták felborítani a toborzók kisbuszát. A KISZó információi szerint mindez a beregszászi járási Magyarkomjáton történt.

Hanna Dan, a kárpátaljai rendőrség szóvivője elmondta, hogy 

a rendőrség az elmúlt négy napban két hasonló esetről is értesítést kapott.

Mindkét alkalommal nők támadtak rá a toborzókra, akadályozva a katonai mozgósítást. A hatóságok mindkét ügyben eljárást indítottak, és vizsgálják a történteket huliganizmus és hatósági eljárás akadályozása miatt.

A nyomozás során sikerült azonosítani az elkövetőket

 – közölte a szóvivő.

Vitalij Glagola ungvári blogger Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy a nők a mozgósítási eljárások igazságtalansága ellen tiltakoztak, amikor összetűzésbe kerültek az egyenruhásokkal. A helyi lakosok feldühödött csoportja a toborzók kisbuszát is megpróbálta felborítani.

Nem ez az első alkalom, hogy Kárpátalján konfliktus robban ki a mozgósítási kísérletek miatt az orosz–ukrán háború alatt. Márciusban például a Munkács közelében fekvő Beregrákoson és Beregszentmiklóson nők útlezárással tiltakoztak a toborzók túlkapásai ellen. A helyi közösségek egyre inkább felháborodnak a mozgósítási módszerek miatt, ami a feszültségek további eszkalálódását eredményezheti.

Botrányosnál is botrányosabb videók látnak napvilágot arról, hogy az orosz–ukrán háborúban hogyan hurcolják el a toborzótisztek a hadköteles férfiakat Ukrajnában. 

Új divat, hogy a toborzótisztek kisbuszokkal járják a városokat, a településeket és abba próbálják betuszkolni azokat, akiket sikerül elkapniuk. Ilyen jelenetet láthatunk. Próbál a védtelen fiatalember küzdeni, de túlerőben vannak a terepruhában lévő toborzótisztek és nyilván a túlerő győz

– számolt be róla korábban Dunda György, a Hír Televízió kárpátaljai tudósítója hozzátéve, hogy bár maga az államfő is kérte, hogy a tisztek tartsák magukat a hatályos szabályokhoz, valamiért mégis folyamatosak a túlkapások. 

Borítókép: Utcára vonultak az ukrán nők, hogy az orosz–ukrán háborúba elhurcolt férfiakért tüntessenek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.