Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztet az ENSZ

Zimbabwéban, Zambiában, Malawiban, Lesothóban és Zambiában már országos vészhelyzetet hirdettek.

2024. 10. 15. 16:31
Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzet alakulhat ki Afrikában
Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzet alakulhat ki Afrikában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztetett kedden az ENSZ Világélelmezési programja (WFP) Afrika déli részét illetően. A WFP genfi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mintegy 27 millió ember érintett a térségben. A szervezet szerint mindennek kiváltó oka a térség több országát sújtó példátlan aszály, amely terméskiesést és jószágpusztulást okozott. A régióban sokan, így gyermekek is napi egy étkezéssel kénytelenek beérni.

Tomson Phiri, a WFP dél-afrikai régióért felelős szóvivője elmondta, hogy a következő termést március-áprilisban várják. A térség öt államában – Zimbabwéban, Zambiában, Malawiban, Lesothóban és Zambiában – már országos vészhelyzetet hirdettek, ezek az országok nemzetközi segélyért is folyamodtak. Phiri egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Angolában és Mozambikban is ingatag a helyzet. A szóvivő szerint a WFP megkezdte az élelmiszersegélyek beszerzését, illetve elosztását jövő márciusig mintegy 6,5 millió embernek nyújtva támogatást. A szervezet eddig mindössze ötödét kapta meg a kért 369 millió dolláros (148 milliárd forint) támogatásnak.

Borítókép: Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzet alakulhat ki Afrikában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.