Exit poll: hét párt jutott be a törvényhozásba Bulgáriában

A három és fél év alatt hetedik alkalommal tartott voksoláson a GERB a szavazatok 26,4 százalékát szerezte meg.

Forrás: MTI2024. 10. 27. 21:31
A woman casts her ballot to vote in Bulgaria's parliamentary elections at a polling station in Sofia on October 27, 2024. Bulgarians vote in their seventh election in less than four years, with dim hope of an end to political turmoil that has favoured the country's far right. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
Szavazás Bulgáriában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért-Demokratikus Erők Szövetsége (GERB-SZDSZ) pártszövetség szerezte a legtöbb szavazatot Bulgáriában a vasárnap tartott előre hozott választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) szerint.

Az Alpha Research közvélemény-kutató cég által készített felmérés szerint a három és fél év alatt hetedik alkalommal tartott voksoláson a GERB a szavazatok 26,4 százalékát szerezte meg. 

A Folytatjuk a Változást-Demokratikus Bulgária tömörülés (PP-DB) második helyen végzett, s a voksok 14,9 százalékát szerezhette meg. 

Az Újjászületés párt harmadik lett a voksok 12,9 százalékával. Az Alpha Research adatai szerint a GERB-SZDSZ 74, a PP-DB 42, az Újjászületés pedig 36 parlamenti mandátumot szerezhetett a 240 tagú törvényhozásban. 

Összesen hét politikai erő jutott be a törvényhozásba az exit poll adatok szerint. 

A vasárnapi előre hozott választást az tette szükségessé, hogy a bolgár pártok nem tudtak megállapodni egy koalíciós kormány létrehozásában a 2024. június 9-i parlamenti választások eredményei nyomán.

Borítókép: Szavazás Bulgáriában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.