Ez biztosan csak egy rossz vicc: Zelenszkij, mint Nobel-békedíjas?

A 2024-es Nobel-békedíj bejelentése egyre közelebb van, és a spekulációk a lehetséges jelöltek köré összpontosulnak. A háborúk által uralt világban nehéz meghatározni, ki érdemelheti ki a díjat, de számos erős jelölt van versenyben – írta meg a Reuters.

Forrás: Reuters2024. 10. 05. 11:44
Joe Biden amerikai elnök Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel
Joe Biden amerikai elnök Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gázában és Ukrajnában zajló háborúk, valamint a globális feszültségek a békedíj odaítélését rendkívül összetetté teszik. A bizottságnak nehéz döntést kell hoznia, hiszen számos személy és szervezet lehetne jogosult a díjra – a Reuters összeállítást közölt a lehetséges jelöltekről

Zelenszkij, mint a béke hírnöke?

Az egyik kiemelt jelölt Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke. A fogadóirodák másik kedvence, az ukrán Volodimir Zelenszkij valószínűleg nem nyer, mert egy háborúban álló nemzet vezetője – fogalmaz a hírügynökség.

Van Zelenszkij, minden más Zelenszkijen túl

  • Alexej Navalnij: A néhai orosz ellenzéki politikus, aki a börtönben halt meg, a díj esélyese volt, de posztumusz nem lehet díjazott.
  • Az ENSZ palesztin menekültügyi ügynöksége (UNRWA): A szervezet az Izrael–Hamász-háborúban szenvedő palesztin civileknek nyújt segítséget. A díj odaítélése az UNRWA-nak a humanitárius munkáját ismerné el, de az ellenük felhozott vádak miatt ez a jelöltség vitatott.
  • A Nemzetközi Bíróság (ICJ): Az ICJ a nemzetközi jog érvényesítéséért küzd, és az Ukrajnában és Gázában zajló háborúk kapcsán fontos szerepet játszik. A díj odaítélése az ICJ-nek megerősítené a nemzetközi jog fontosságát a béke megőrzésében.
  • Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára: Guterres a globális békeért és biztonságért felelős, és a díj odaítélése az ENSZ munkáját ismerné el.

A Nobel-békedíj bizottsága nehéz helyzetben van. A számos jelölt és a háborúk árnyékában döntéshozatali folyamat rendkívül összetett. A bizottság célja a béke előmozdítása és a béketeremtő munkák elismerése. A díj odaítélése a jelenlegi helyzetben nagy jelentőséggel bír, és a világ figyelemmel kíséri a döntést. A 2024-es Nobel-békedíj bejelentése valószínűleg vitát fog generálni. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.