Ferenc pápa az ENSZ-békefenntartó erők elleni támadások leállítását kérte

A nemzetközi békefenntartó erők tiszteletben tartását kérte Ferenc pápa a vasárnap délben mondott beszédében, miután a Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL missziót újabb támadás érte. A pápa azonnali tűzszünetet sürgetett.

Forrás: MTI2024. 10. 13. 17:02
Pope Francis delivers his speech from the window of the Apostolic Palace overlooking St. Peter's Square during the weekly Angelus prayer, in the Vatican on October 13, 2024. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
Ferenc pápa Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyházfő kijelentette, továbbra is aggodalommal kíséri a közel-keleti történéseket. 

Azonnali tűzszünetet sürgetett minden fronton. Azt kérte, hogy a diplomácia és a párbeszéd útja érvényesüljön a béke elérésében.

A pápa közelségét fejezte ki az összes érintett népnek palesztin területen, Izraelben és Libanonban, ahol az ENSZ-békefenntartói erői tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. A Dél-Libanonban állomásozó UNIFIL-misszió újabb kéksisakos katonája sebesült meg pénteken, miután egy lövedék eltalálta. Korábban további három katona sebesült meg, közülük legalább ketten az izraeli csapatok támadásában.

Imádkozom minden áldozatért, az otthonukat elvesztőkért, a túszokért, akiknek azonnali szabadon engedésében bízok, és remélem, hogy ez a nagy és haszontalan szenvedés, amelyet a gyűlölet és a bosszú idézett elő, gyorsan véget ér

– mondta Ferenc pápa a szokásos vasárnap déli imádságot követő beszédében, amely a Szent Péter téren hangzott el.

Hozzátette: 

A háború illúzió, vereség, amely soha nem vezet békéhez, soha nem fog biztonságot teremteni, mindenki számára vereséget jelent, főleg azoknak, akik legyőzhetetlennek gondolják magukat. Álljatok le, kérlek!

A pápa felhívást intézett annak érdekében is, hogy az ukránokat ne hagyják meghalni a hideg évszak visszatérésével, és álljanak le a lakosságot sújtó légitámadások. – Elég volt az ártatlanok legyilkolásából! – mondta az egyházfő, aki pénteken fogadta a Vatikánban Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A pápa említette a Haitin kialakult drámai helyzetet, a lakossággal szembeni erőszakot, és a nemzetközi közösség elkötelezettségét kérte az ország megbékélésének elérésére.

 

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.