Fokozódik a feszültség Izrael és Olaszország között

Az olasz miniszterelnök nem hagyta szó nélkül Izrael legutóbbi támadását.

2024. 10. 14. 21:40
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai feszültség alakult ki Izrael és Olaszország között az ENSZ békefenntartó egysége, az UNIFIL ellen indított támadást követően. Az UNIFIL beszámolója szerint a múlt héten az izraeli hadsereg lövéseket adott le a békefenntartók több állomáshelyén, köztük a főhadiszállásukon. Az UNIFIL több katonája könnyebb sérüléseket szenvedett, az olasz kormány azonban nem hagyta szó nélkül a támadást. Olasz sajtóbeszámolók szerint feszült telefonbeszélgetésre került sor Giorgia Meloni olasz kormányfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök között.

Az olasz kormányfő kategorikusan kijelentette az izraeli elnöknek, hogy ezúttal tényleg átléptek egy határt. Meloni hangsúlyozta, hogy Olaszország Izrael hűséges barátja, megvédik létjogosultságát, támogatják a terrorizmus elleni harcban, de elfogadhatatlannak tartják, hogy Izrael fegyveres erői megtámadják az UNIFIL-t. 

Az izraeli miniszterelnök azzal indokolta a támadást, hogy meg kell akadályozniuk a vérszomjas terroristák visszatérését. Azt kérte az európai vezetőktől, hogy emeljék fel szavukat Irán és a Hezbollah ellen. Netanjahu a telefonbeszélgetés során azt is elmondta, hogy minden erőfeszítést megtesznek, hogy elkerüljék az ENSZ bázisainak megsértését, nem áll szándékukban veszélybe sodorni a békefenntartókat, a korábbi támadás elhibázott lépés volt. Azt is nyomatékosította, hogy az október 7- ei véres támadást követően nem engedhetik meg, hogy a terrorszervezetek a határ közelébe kerüljenek. 

Borítókép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Giorgia Meloni olasz kormányfő (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.