Greta Thunberg szélsőbaloldali aktivistát őrizetbe vették egy brüsszeli tüntetésen

Több mint 150 szélsőbaloldali klímaaktivista, köztük a svéd Greta Thunberg szombat délután blokád alá vonta Brüsszel belvárosában a Jardin Botanique körutat. Az United for Climate Justice (UCJ) platform zászlaja alatt gyűltek össze, és az Európai Unió fosszilis üzemanyag-gazdasága kormányzati támogatásának megszüntetését követelték.

Forrás: Le Soir2024. 10. 05. 21:30
Greta Thunberg svéd szélsőbaloldali aktivistát letartóztatták
Greta Thunberg svéd szélsőbaloldali aktivistát letartóztatták Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Délután fél háromkor az aktivisták – egymáshoz kötözve – leültek a körútra, majd a rendőrség gyorsan bekerítette őket. „Nulla kibocsátást most!” – hirdette az egyik transzparens. Ez az akciónap egy nyílt levél folytatása, amelyet az UCJ október elején küldött az EU intézményeinek, és amelyet több mint 130 egyetemi oktató és szervezet (köztük az Oxfam és a Greenpeace) is aláírt.

Az aktivisták szerint a fosszilis üzemanyagok támogatása „torzítja az energiakeresletet, fenntartja a szennyező energiaforrásokra való támaszkodást, és aláássa az európai energiabiztonságot, miközben olyan iparágakat támogat, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásához”. Ez közvetlen ellentmondásban áll az EU saját környezetvédelmi céljaival, és „táplálja a globális éghajlati válságot, aránytalanul nagy mértékben érintve az Európában és a déli országokban élő kiszolgáltatott közösségeket”.

Greta Thunberg, radikális baloldali aktivista hangsúlyozta: „Ez az egyre fokozódó éghajlati válság létfontosságú. Minden másodperc, amikor vezetőink továbbra is finanszírozzák a fosszilis energiahordozókat, hatással van az összes következő generációra.”

Az aktivisták arra sürgetik az európai vezetőket, hogy „a szavakat tettekre váltsák”, és valósítsanak meg egy olyan kötelezettségvállalást, amely 2025-ig megszünteti a környezetre káros támogatásokat az egész EU-ban, összhangban a párizsi megállapodással.

A tüntetés során több aktivistát, köztük Greta Thunberget is őrizetbe vették a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.