Így emlékeztek Európa fővárosai a tragikus terrortámadásra

Berlinben az izraeli zászló színeiben világították ki hétfőn este a Brandenburgi kaput, Párizsban pedig lekapcsolták az Eiffel-torony megvilágítását a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet tavaly október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásának az évfordulóján.

Forrás: MTI2024. 10. 08. 7:06
A Brandenburgi kaput Izrael zászlója világítja meg (Fotó: AFP)
A Brandenburgi kaput Izrael zászlója világítja meg (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin jelzést küld a világnak, hogy Izrael oldalán áll, hogy az elhurcoltak családtagjaival reménykedünk, hogy az emberiesség és az együttérzés mindig erősebb lesz a gyűlöletnél. Erről beszélt Kai Wegner, a német főváros polgármestere. 

Berlin a szabadság városa

 – tette hozzá. 

A német főváros egyik fő látványossága nemcsak az izraeli zászló színeiben pompázott, de a következő feliratot is kivetítették rá: 

Hozzátok haza őket most.

Utóbbi a 2023. október 7-én elhurcolt, és még mindig a szélsőségesek fogságban lévő izraeli túszok kiszabadítására vonatkozó követelések jelmondatává vált. Egy évvel korábban, a terrortámadás napján, szintén az izraeli zászló színeiben világították ki a Brandenburgi kaput. 

A párizsi polgármester hivatala hétfőn este közölte, hogy lekapcsolták az Eiffel-torony megvilágítását. 

A tragédia és az október 7-i események áldozatai, valamint a fogságban meghaltak emlékére Párizs úgy döntött, hogy az Eiffel-torony megvilágítását lekapcsolják

– áll a közleményben. 

A tavalyi terrortámadás napján szintén lekapcsolták a francia főváros fő látványosságának megvilágítását, október 9-én azonban már az izraeli zászló színeiben lett kivilágítva. 

Ez a megvetendő támadás, a XXI. század első pogroma, káoszba taszította a Közel-Keletet tízezres nagyságrendű civil áldozatokkal

– tette hozzá a párizsi polgármester hivatala, amely egyben igazságos és tartós békére szólított fel a térségben.

Borítókép: A Brandenburgi kaput Izrael zászlója világítja meg (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.