Így játszották Putyin kezére az ukránok a német Leopard 2-t

Az orosz hadiipar legnagyobb szereplője, az Uralvagonzavod büszkén jelentette be, hogy sikerült megszereznie egy Ukrajnának szánt német Leopard 2 harckocsit. A tank most az orosz mérnökök boncasztalán fekszik, akik minden titkát fel akarják fedni.

2024. 10. 06. 6:20
Képkocka a videóból, ahogy leemelik a Leopard 2 harckocsit a szállítójárműről
Képkocka a videóból Forrás: Képernyőkép – YouTube
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háború újabb fordulatot vett, amikor az Uralvagonzavod, Oroszország legnagyobb tankgyártója bejelentette, hogy sikerült megkaparintaniuk egy szinte teljesen ép német gyártmányú Leopard 2 harckocsit. A tank, amely eredetileg az ukrán hadsereg támogatására érkezett, most az orosz mérnökök kezei között van – írta meg Bulgarianmilitary.com.

Leopard 2 harckocsit a szállítójárművön érkezik az orosz gyár udvarára
Leopard 2 harckocsi a szállítójárművön érkezik az orosz gyár udvarára. Forrás: YouTube/Képernyőkép 

Az Uralvagonzavod szeptember 30-án közzétett egy videót, amelyen látható, ahogy a zsákmányolt tankot éjszaka, teherautóval szállítják a vállalat területére. A felvételeken egy meglepően jó állapotban lévő harcjármű látható, amely valószínűleg harc nélkül került orosz kézre.

„A Leopard most emelőkön pihen, és szakembereink már elkezdték szétszedni, hogy minden részletét alaposan megvizsgálhassák” – nyilatkozta büszkén az Uralvagonzavod szóvivője. Az orosz mérnökök célja, hogy minden apró részletet elemezzenek, a páncélzattól kezdve a tűzvezető rendszerig.

Ez a fejlemény komoly aggodalomra adhat okot a NATO-országokban. A Leopard 2 ugyanis az egyik legmodernebb harckocsi a világon, és most az oroszok első kézből tanulmányozhatják a nyugati haditechnika csúcsát. Az elemzők szerint ez akár jelentős előnyhöz is juttathatja az orosz hadsereget a jövőbeni fejlesztések terén.

Érdekes módon ez nem az első eset, hogy modern nyugati haditechnika kerül orosz kézre. A háború során eddig körülbelül 15 Leopard 2 tankot zsákmányoltak az oroszok, míg az ukránok tízet szereztek vissza ellentámadásaik során.

Az Uralvagonzavod mérnökei most lázasan dolgoznak, hogy minden titkot megfejthessenek. Különös figyelmet fordítanak a páncélzatra, a fegyverzetre és az elektronikai rendszerekre. A cél nem más, mint hogy az itt szerzett tudást felhasználva fejlesszék saját harckocsijaik képességeit.

Bár a nyugati országok igyekeznek titokban tartani legfejlettebb technológiáikat, úgy tűnik, a harctéren minden lehetséges. Ez a fordulat pedig akár új fejezetet is nyithat a modern haditechnika történetében, ahol az ellenfelek egymás legfejlettebb eszközeit tanulmányozva próbálnak előnyhöz jutni.

Borítókép: Képkocka a videóból, ahogy leemelik a Leopard 2 harckocsit a szállítójárműről (Forrás: Képernyőkép)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.