Így szállítják a migránsokat Albániába – megérkezett az első hajó + videó

Egy videón jól látható, hogyan zajlik a migránsok szállítása. A megállapodás alapján Olaszország öt éven keresztül akár havi háromezer migránst is elhelyezhet Albániában.

2024. 10. 16. 13:16
Olasz hadihajókon érkeznek az illegális migránsok az albán migránsközpontba
Olasz hadihajókon érkeznek az illegális migránsok az albán migránsközpontba Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Albániába érkezett az első olasz hadihajó, amely 16, nemzetközi vizeken feltartóztatott migránst szállított. Az esemény része annak az olasz–albán megállapodásnak, amely alapján Olaszország Albániában alakított ki menekültközpontokat a menedékkérelmek feldolgozására. 

Újabb mérföldkőhöz érkezett az olasz–albán migrációs együttműködés, miután az első olasz hadihajó megérkezett Albániába, hogy 16, nemzetközi vizeken feltartóztatott migránst szállítson. A migránsok — tízen Bangladesből, hatan pedig Egyiptomból — Líbia partjairól indultak útnak, de az olasz hatóságok megállították őket a tengeren. Őket az albániai Shengjin kikötőbe vitték, ahol megkezdődött menedékkérelmeik feldolgozása.

Ez az esemény egy szélesebb körű megállapodás része, amely szerint Olaszország Albániában hozott létre két menekültközpontot, hogy ott kezeljék a menedékkérelmeket. Az albániai központok célja a férfiak befogadása, míg a nők, gyermekek és sérültek továbbra is Olaszországban kapnak menedéket. Az első központ Shengjinben a beérkező migránsok szűrésére szolgál, míg a Gjader központban történik a menedékkérelmek feldolgozása.

Borítókép: Olasz hadihajókon érkeznek az illegális migránsok az albán migránsközpontba (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.