Itt van Macron drámai figyelmeztetése, az EU a szakadék szélére jutott

Emmanuel Macron francia elnök sokkoló kijelentést tett. Szerinte az Európai Uniónak mindössze két-három éve van arra, hogy elkerülje a teljes amerikai és kínai dominanciát. Az EU meghalhat, egy nagyon fontos pillanat küszöbén állunk – hangsúlyozta Macron.

2024. 10. 04. 6:27
Emmanuel Macron francia elnök 2024. október 3-án (Fotó: AFP)
Emmanuel Macron francia elnök 2024. október 3-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia elnök szerint Washington és Peking messze maga mögött hagyja az Európai Uniót. Macron úgy véli, hogy Európa lemaradásban van az Egyesült Államokkal és Kínával szemben olyan kulcsfontosságú területeken, mint a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia, a védelem és a biztonság. 

A régi modellünknek vége

– tette hozzá a párizsi vezető. Macron hangsúlyozta, hogy gondot jelent a túlszabályozás is.

Ha a következő két-három évben a klasszikus menetrendünket követjük, kiesünk a piacról

 – figyelmeztetett Macron egy berlini panelbeszélgetésen.

Az elnök rámutatott az EU gazdasági lemaradására is: míg az elmúlt három évtizedben az USA egy főre jutó GDP-je hatvan százalékkal nőtt, addig Európáé csak harminc százalékkal. 

Macron szerint az EU-nak radikálisan át kell alakítania gazdaságát és egyszerűsítenie kell szabályozásait a versenyképesség növelése érdekében. 

Emellett felvetette, hogy ha Kína és az USA nem tartja be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, akkor az EU-nak sem kellene.

A francia elnök szavai drámai képet festenek az EU jövőjéről, és azonnali cselekvésre szólítanak fel, mielőtt Európa végleg lemaradna a globális versenyben.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök 2024. október 3-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.