J. D. Vance felülmúlta demokrata ellenfelét

A mostani alelnöki vita valószínűleg az utolsó hasonló alkalom volt a novemberi amerikai elnökválasztás előtt. Bár eltérnek a vélemények, hogy mennyire befolyásolhatja a voksolás kimenetelét, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy a republikánus alelnökjelölt, J. D. Vance ohiói szenátor felülmúlta demokrata ellenfelét, Tim Walz minnesotai kormányzót.

2024. 10. 02. 9:16
Az amerikai alelnökjelölti vita a televízió képernyőjén
Az amerikai alelnökjelölti vita a televízió képernyőjén Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy volt a tétje az alelnöki vitának, mert a jelenlegi információk szerint ez volt az utolsó hasonló alkalom a november 5-i amerikai elnökválasztás előtt. A Washington Post baloldali amerikai napilap a csatatérállamok független szavazóit kérdezte a két alelnökjelölt szerepléséről, és nagy többségük J. D. Vance ohiói szenátort, a Republikánus Párt jelöltjét nevezte meg győztesként, volt, aki annak ellenére, hogy egyébként inkább a demokraták elnökjelöltjével, Kamala Harrisszel szimpatizál, semmint Donald Trumppal.

Vance a jövővel foglalkozott, míg a demokrata alelnökjelölt, Tim Walz minnesotai szenátor inkább a múlttal – vélekedett az egyik megkérdezett.

A migráció témájában pedig határozottan Vance szerepelt jobban. Az egyik válaszadó szerint a republikánus alelnökjelölt kitartott amellett, hogy az illegális bevándorlás megfékezésére a határőrséggel való együttműködéssel és az előző kormányok által „rájuk tett bilincsek eltávolításával” törekedne. „Tényeket mutatott be, míg Walz Trump személyiségét támadta” – tette hozzá.

A BBC szerint az alelnökjelölti vitáknak általában nincs nagy jelentősége a választás kimenetele szempontjából, és könnyen lehet, hogy ez ezúttal is így lesz. Walz nem ártott a demokrata kampánynak – szögezte le a tudósítás.

A Politico politikai hírportál szerint Vance egyértelműen nyert. Nemcsak kifinomult volt, de élesebb kritikát is fogalmazott meg Kamala Harrisszel szemben, mint a múlt hónapban Donald Trump. Tim Walznak ellenben sokáig tartott, míg „bemelegedett”, és még akkor sem volt túl jó, amikor ez sikerült.

A vitát szervező CBS hírtelevízió szerint azonban gyakorlatilag döntetlen eredménnyel zárult a megméretés. Az általuk megkérdezettek 42 százaléka érezte jobbnak Vance-t, 41 százaléka Walzot, 17 százalék pedig nem tudott dönteni. A CNN gyorsfelmérése, amelyet a Breitbart amerikai hírportál idézett, szintén közeli eredményt mutatott, 51 százalékot Vance javára Walz 49 százalékával szemben.

A Fox News amerikai televíziós hálózat szerint bár Tim Walz szereplése nem volt katasztrofális, J. D. Vance egyértelműen felülmúlta őt.

Borítókép: Az amerikai alelnökjelölti vita a televízió képernyőjén (Fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.