Kanada gyilkosság miatt utasított ki indiai diplomatákat

Kanada hétfőn hat indiai diplomatát, közöttük egy főbiztost utasított ki, mivel kapcsolatot vélt felfedezni köztük és egy szikh szeparatista meggyilkolása között.

Forrás: Reuters2024. 10. 15. 18:05
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India válaszul szintén hat kanadai diplomatát utasított ki, beleértve a főbiztost is, és bejelentette, hogy az ország biztonsági aggályok miatt visszavonja nagykövetét Kanadából.

Ez a diplomáciai konfliktus jelentős törést jelent a két ország kapcsolatában. A feszültségeket tovább fokozta Justin Trudeau kanadai miniszterelnök tavalyi kijelentése, miszerint bizonyítékai vannak arra, hogy indiai ügynökök részt vettek a szikh vezető, Hardeep Singh Nijjar meggyilkolásában Kanada területén. 

Nijjart 2023 júniusában lőtték le autójában, miután elhagyta a Brit Kolumbia-beli Surrey városában vezetett szikh templomot. Kanadában élő indiai születésű állampolgárként vízvezeték-szerelő vállalkozást vezetett. Nijjart négy évvel ezelőtt terroristává nyilvánította Újdelhi, valamint kezdeményezte a letartóztatását is, mivel egy szikh állam, létrehozását tűzte ki célul. 

A szikh vallási mozgalom és függetlenedési törekvései Indiában be vannak tiltva, a diaszpórában viszont tovább működnek. Kanadában a lakosság két százaléka szikh. 

Trudeau szerint világos és meggyőző bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az indiai kormány ügynökei veszélyt jelentenek a közbiztonságra, mivel megfélemlítéssel élnek, többtucatnyi fenyegető és erőszakos cselekményben vesznek részt, köztük gyilkosságban. India hevesen visszautasította Trudeau állításait, politikai indíttatásúnak nevezve azokat. Hétfőn az indiai kormány közölte, hogy a kanadai nyomozást politikai célú támadásként értékeli.

A kanadai Királyi Lovasrendőrség egy korábbi sajtótájékoztatón közölte, hogy India széles körű tevékenységet folytat az indiai disszidensek ellen, amely gyilkosságokat és zsarolásokat is magába foglal. A szervezett bűnözést is felhasználták a dél-ázsiai közösség megfélemlítésére és a demokratikus folyamatok megzavarására Kanadában.

India kijelentette, hogy azért vonta vissza diplomatáit Kanadából, mert nem bízik abban, hogy a kormány tudja szavatolni a biztonságukat. Melanie Joly, Kanada külügyminisztere elmondta, hogy kérvényezték hat indiai diplomata mentességének visszavonását, hogy a kanadai hatóságok kihallgathassák őket, 

India azonban nem működött együtt.

Kanada több mint 40 diplomatát hívott vissza Indiából 2023 októberében, miután Újdelhi felszólította Ottawát diplomáciai jelenlétének csökkentésére. A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megrendültek, Fen Osler Hampson, az ottawai Carleton Egyetem nemzetközi kapcsolatok professzora szerint nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben normalizálódhat a helyzet.

Az Egyesült Államok szintén azt állította, hogy indiai ügynökök egy másik szikh szeparatista elleni merényletkísérletben vettek részt a múlt évben, New Yorkban. Az indiai kormány képviselői várhatóan amerikai tisztviselőkkel találkoznak Washingtonban ezen a héten, hogy megvitassák az ügy részleteit.

Ezek a vádak kihatással vannak India és a nyugati országok közötti kapcsolatokra, ami különösen fontos globális politikai kontextusban, mivel Kína növekvő hatását is ellensúlyozni kívánják.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.