Kanadában is téma a magyar, üldözött keresztényeket segítő program

Az üldözött keresztények védelméről és a magyar fejlesztéspolitika céljairól is tájékoztatta a kanadai kormány és az ellenzék politikusait, valamint egyházi vezetőket Azbej Tristan Ottawában pénteken zárult látogatása során.

Forrás: MTI2024. 10. 04. 18:02
Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felelős államtitkár Kanadában tárgyalt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program lebonyolításáért felelős államtitkára tárgyalásait értékelve pénteken az MTI-nek elmondta, hogy 

a liberálisok vezette kanadai kormány részéről részben találtak közös pontokat a fejlesztéspolitikai elképzeléseket illetően, míg a konzervatív ellenzéki politikusok teljes nyitottsággal állnak a magyar megközelítéshez az üldözött vallási kisebbségeket illetően.

Azbej Tristan találkozott Christopher MacLennannel, a kanadai kormány nemzetközi fejlesztésért felelős miniszterhelyettesével, akit tájékoztatott a Hungary Helps Program működéséről, céljairól, ami részben az üldözött keresztények védelme, részben a migráció megelőzése.

A megbeszélést illetően beszámolt arról, hogy ugyan a világnézeti kiindulópont eltérő volt, ugyanakkor egy más politikai színezetű kormányzati szereplővel is meg lehet találni a közös pontot és célt. 

A kanadai kormány képviselőjével ez a közös pont a nők védelmére vonatkozó erőfeszítések, valamint a nemi alapú erőszak és a hátrányos megkülönböztetés a keresztény és más vallási kisebbségek tagjaival szemben a válságövezetekben 

– mondta el az államtitkár hozzátéve, hogy ezen a téren kanadai részről nyitottság mutatkozott a további tárgyalásra.

Elmondta azt is, ottawai megbeszéléseiből azt szűrte le, hogy a kanadai fejlesztéspolitika „feminista alapú”, azaz kiemelten foglalkozik a nők jogainak védelmével és helyzetének javításával, valamint része az ottawai politikának „az LMBTQ-ideológia terjesztése” a nemzetközi segélyezés eszközével.

A magyar politikus a kanadai konzervatív ellenzék tagjai közül megbeszélést folytatott Garnett Genuisszel, a kanadai konzervatívok árnyékkormányának fejlesztéspolitikáért felelős tagjával, valamint Richard Bragdon törvényhozási képviselővel, a kanadai Nemzeti Imareggeli elnökével. A két megbeszélés tapasztalatait illetően Azbej Tristan az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy 

nagy nyitottságot és érzékenységet tapasztalt az üldözött keresztények ügye iránt, valamint komoly elismeréssel illették a magyar kormány ezirányú kezdeményezéseit. 

A kanadai konzervatív párt képviselői arra tettek ígéretet, hogy amennyiben a közelgő választás nyomán kormány kerülnek – magyar mintát is követve –, az üldözött keresztényeket segítő programokat indítanak.

Az államtitkár tárgyalásain beszámolt a magyar nemzetközi segítségnyújtás afrikai irányáról, térségéről, és elmondta, hogy Csádban a magyar szerepvállalás célja részben az, hogy megelőzze a humanitárius nehézségekkel küzdő országban élő keresztények üldöztetését, ami iránt a kanadai kormány képviselője is érdeklődést tanúsított.

A magyar kereszténydemokrata politikus találkozott a kanadai katolikus egyház képviselőivel és tárgyalt Yvan Mathieu-vel, az Ottawa-Cornwall-i egyházkerület segédpüspökével.

A magyar politikus kanadai látogatásán jelentette be, hogy 

Magyarország százezer eurós gyorssegélyt juttat a libanoni eszkaláció nyomán otthonukat elhagyni kényszerült embereknek. A közel-keleti konfliktus éleződése témája volt a megbeszéléseknek is.

Azbej Tristan hivatalos programjának zárásaként, a kanadai magyar nagykövetség társszervezésében, pénteken előadást tartott a kanadai keresztény elemzőközpontban, a Cardus Intézetben a közel-keleti keresztény közösségek helyzetéről, a magyar segítségnyújtás tapasztalatairól „10 évvel a népirtás után: Keresztények jelene és jövője az Iszlám Állam után a Közel-Keleten” címmel.

Az államtitkár hozzátette, hogy a kanadai kormány, ellenzék és vallási élet vezetőivel folytatott tárgyalásaiból az is kiderült, hogy a kanadai közélet szereplői a kanadai magyarságot hasznos és megbecsült közösségként tekintik az ország egésze szempontjából. 

Azbej Tristan hangsúlyozta, hogy aktív és identitását őrző diaszpóraközösségről van szó, amely így meghatározó szerepet tölt be a magyar–kanadai kapcsolatokban is.

Borítókép: Azbej Tristan Kanadában tárgyalt (Forrás: Facebook/Azbej Tristan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.