Közel 150 millió forint értékű kézműves cheddar sajtot loptak el

Egy brit sajtműhely történetének egyik legnagyobb lopásának áldozatává vált, amikor csalók közel 22 tonna kézműves cheddart loptak el. A Neal's Yard Dairy elismerte, hogy az eset súlyos pénzügyi veszteséget okozott.

Forrás: Origó2024. 10. 27. 20:38
A Neal’s Yard Dairy sajtműhely több tucat különböző kézműves sajtot forgalmaz.
A Neal’s Yard Dairy sajtműhely több tucat különböző kézműves sajtot forgalmaz. Fotó: Only France via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen elkövetők csaknem háromszázezer angol font dollár értékű prémium cheddart loptak el Anglia egyik legismertebb sajtműhelyétől, a Neal's Yard Dairytől. A tolvajok több mint 950 sajtkereket, összesen 22 tonnányi árut tulajdonítottak el úgy, hogy 

egy neves francia nagykereskedelmi partnernek adták ki magukat

írta meg az Origó. 

A megtévesztő módon leadott rendelést a Neal’s Yard Dairy ki is szállította, ám csak később vették észre, hogy az „ügyfél” valójában egy csaló volt. A három különböző, prémium kategóriájú cheddar sajt – a Hafod, a Westcombe és a Pitchfork – így nyomtalanul eltűnt. 

A vállalat becslése szerint az ellopott sajt értéke elérte a 390 ezer dollárt, így ez az eset egyike az Egyesült Királyság legnagyobb sajtlopásainak.

Annak ellenére, hogy a lopás komoly pénzügyi kihívást jelent a Neal's Yard Dairynek, a cég vezetősége hangsúlyozta: továbbra is elkötelezettek kisebb beszállító partnereik iránt, ezért a veszteségek ellenére teljes mértékben kártalanították a Hafod, Westcombe és Pitchfork sajtok készítőit. A közösségi médiában tett bejelentésükben kifejezték, hogy a történtek nem befolyásolják a kisebb sajtgyártók felé vállalt kötelezettségeiket.

A Neal’s Yard Dairy példamutató hozzáállása elismerést váltott ki a sajtkészítők körében. Az eset ugyanakkor rávilágít arra, hogy a tradicionális, jól ellenőrzött brit kézműves sajtpiac sem mentes a csalóktól és visszaélésektől. Az efféle incidensek, bár ritkák, mégis óvatosságra intik az iparág szereplőit.

Borítókép: A Neal’s Yard Dairy sajtműhely több tucat különböző kézműves sajtot forgalmaz. (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.