Kubában több halottja van az Oscar hurrikán tombolásának + videó

Legalább hat ember meghalt Kubában azt követően, hogy a szigetországra lecsapott az Oscar hurrikán.

Forrás: MTI2024. 10. 22. 7:23
Emberek sétálnak egy utcán az áramszünet alatt Kubában 2024. október 21-én (Fotó: AFP)
Emberek sétálnak egy utcán az áramszünet alatt Kubában 2024. október 21-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes információk szerint hat ember életét vesztette San Antonio del Sur településen, a keleti Guantánamo tartományban. Ezt mondta Miguel Diaz-Canel kubai elnök hétfő este az állami televízióban közvetített beszédében. 

San Antonio del Sur településen kívül az ugyanebben a tartományban, a sziget keleti részén fekvő Imias települést is súlyosan érintette a rossz időjárás. 

Olyan mértékű áradások voltak, amilyeneket még soha nem mértek ezen a két területen

– tette hozzá az elnök. 

A Forradalmi Fegyveres Erők és a belügyminisztérium veszi át a mentési műveleteket Guantánamo ezen településein, ahol még mindig vannak megközelíthetetlen területek – közölte az államfő az X közösségi oldalon. 

Az Oscar hurrikán, amely vasárnap este mintegy óránkénti 130 kilométeres széllel érte el a szárazföldet, majd trópusi viharrá gyengült, hétfő este eltávolodott Kubától. 

Az ország energiaellátási helyzetével kapcsolatban a kubai elnök hétfő este azt mondta, hogy „a szolgáltatás több mint 36 százaléka helyreállt, és jelenleg stabilan működik” az országban. 

Csütörtökön, az áramszünet előestéjén a kubai elnök bejelentette, hogy a szigetország „energia-vészhelyzetben” van, mivel a Washington által 1962 óta elrendelt embargó szigorítása miatt nehézségekbe ütközik az erőművek működtetéséhez szükséges üzemanyag beszerzése. 
Pénteken leállt a legnagyobb és leghatékonyabb áramtermelő közmű, az Antonio Guiteras hőerőmű, emiatt teljesen összeomlott az áramszolgáltatás a tízmillió lakosú országban, amire még nem volt példa. Ez alól csak néhány olyan hely volt kivétel, ahol generátort tudtak működtetni. Az áramszolgáltatás már korábban is akadozott, helyenként akár 12 órán át is szünetelt. 
Külföldi adatok szerint az ország fő olajszállítója, Venezuela az év eddig eltelt részében csak feleannyi kőolajat szállított Kubának, mint tavaly. A kubai illetékesek szerint a múlt heti Milton hurrikán is nehezítette az importált fűtőanyag eljutását Kubába.

Borítókép: Emberek sétálnak egy utcán az áramszünet alatt Kubában 2024. október 21-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.