Külföldi kémek lopták el az összes holland rendőr adatait

Nagy valószínűséggel egy külföldi kormányszervezet vagy egy államilag támogatott hackercsoport állhat a holland rendőrség elleni kibertámadás mögött, amelynek során ellopták az összes rendőr nevét és elérhetőségét – jelentette ki a holland belbiztonsági és igazságügyi miniszter szerda este.

Forrás: MTI2024. 10. 03. 8:46
Veszélyben a holland rendőrök (Fotó: AFP)
Veszélyben a holland rendőrök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David van Weel, akit az NlTimes című holland hírportál is idézett, a parlamentnek küldött levelében hozzátette, hogy a hackerek más, a rendőrséggel közösen dolgozó holland kormánytisztségviselők – a többi között ügyészek és ügyvédek – elérhetőségét is megszerezték. 

A nyomozásban részt vesz a hírszerzés (AIVD), illetve a katonai biztonsági szolgálat (MIVD) is  – tette hozzá. 

Emlékeztetett arra, hogy mindkét említett hivatal már korábban felhívta a figyelmet bizonyos országokból érkező esetleges hackertámadások kockázatára.

 Az AIVD áprilisban közzétett, a 2023-as évről szóló jelentésében Kínából érkező kibertámadásokra figyelmeztetett, 2022-ben pedig az MIVD azt közölte, hogy az orosz állam által támogatott hackerek egy csoportja próbált adatokat megszerezni holland szervezetektől. 

A szeptember végén történt kibertámadás során a rendőrök neve, e-mail-címe és beosztása került a hackerek birtokába. Jóllehet az országos rendőrségi szóvivő ezt az értesülést nem erősítette meg, azt mondta, „sok dolgozóról van szó”, köztük takarítókról és recepciósokról is.

A rendőrség azonnal biztonsági intézkedéseket léptetett életbe, és a biztonsági szervekkel közösen mindent megtesz azért, hogy megvédje a rendőröket, és megelőzze a további károkat

 – jelentette ki van Weel.

Borítókép: Veszélyben a holland rendőrök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.