Libanonba látogat Giorgia Meloni

Aggodalommal tölti el az olasz miniszterelnököt a közel-keleti konfliktus kiszélesedése.

2024. 10. 16. 20:59
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggodalommal tölti el az olasz miniszterelnököt a közel-keleti konfliktus kiszélesedése, valamint a Libanonban történt, az ENSZ libanoni missziója, az UNIFIL elleni katonai támadás. Az olasz kormány elfogadhatatlannak tartja az Izraeli Védelmi Erők által elkövetett akciót. Meloni szerint a békefenntartóknak kulcsfontosságú szerepe van a térség stabilitásának megőrzésében, ezért az UNIFIL nem vonulhat ki Libanonból.

Giorgia Meloni a római parlament szenátusában bejelentette, még ezen a héten Libanonba és Jordániába utazik a békemisszió megsértése miatt kialakult feszültségek tisztázására. Az olasz miniszterelnök a békefenntartók biztonságának garanciáját kéri, mivel 1200 olasz katona teljesít szolgálatot az UNIFIL missziójában. Ezt nyomatékosította a múlt héten, amikor telefonon egyeztetett Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel.

Az olasz miniszterelnök leszögezte, hogy katonáik biztonságának garantálását megkövetelik, hiszen az UNIFIL évekig hozzájárult az Izrael és Libanon közötti határ stabilitásához. A szenátushoz intézett közleményében elmondta, hogy az izraeli erők hozzáállása teljesen indokolatlan, és egyértelműen megsérti az ENSZ 1701-es határozatát. Kiemelte, hogy dolgozni kell a megállapodás teljes körű alkalmazásán, valamint meg kell növelni az UNIFIL és a libanoni fegyveres erők kapacitását.

Kitért arra is, hogy az olasz kormány továbbra is elítéli a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadását. Sajnálatosnak nevezte, hogy az Izraellel szembeni kritikák egyre inkább keverednek a Hamász és a Hezbollah terrorszervezetek igazolásával. Ez tapasztalható az Izrael-ellenes utcai megmozdulásokon Olaszországban. 

Borítókép: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.